Două naufragii în largul Italiei

Șaizeci și patru de persoane sunt date dispărute pe mare în urma unui naufragiu produs luni în largul coastelor sudice ale Italiei, au anunțat agențiile Națiunilor Unite într-un comunicat. În cazul naufragiului, care a avut loc la aproximativ 200 de kilometri în largul Calabriei, o ambarcațiune care plecase din Turcia cu opt zile înainte a luat foc și s-a răsturnat, au precizat agențiile ONU, citând supraviețuitori. Agențiile au precizat că 11 persoane au fost salvate și duse la țărm într-un oraș din Calabria.

CONCETA GIOFFRE: „Doisprezece migranți în total (au fost salvați). Sufereau foarte mult, (aveau) pelvisul, picioarele și brațele rupte, contuzii la cap și arsuri, deoarece cei 11 (care erau încă în viață) ne-au povestit despre o explozie pe barcă înainte ca aceasta să înceapă să se scufunde. Și au descris, de asemenea, o scenă în care cinci sau șase veste de salvare pluteau în timp ce ei foloseau epava plutitoare a velierului”.

Operațiunea de căutare și salvare a început în urma unui apel Mayday lansat de o ambarcațiune franceză, a precizat Garda de Coastă italiană într-un comunicat. Ambarcațiunea naviga într-o zonă de frontieră în care Grecia și Italia desfășoară operațiuni de căutare și salvare.

Supraviețuitorii și persoanele încă dispărute pe mare proveneau din Iran, Siria și Irak, au precizat agențiile ONU. Centrul italian de coordonare a salvării maritime a redirecționat imediat două nave comerciale care navigau în apropiere către locul salvării. De asemenea, au ajutat și mijloace ale Agenției europene pentru paza de frontieră și de coastă Frontex. Supraviețuitorii au fost aduși în portul calabrez Roccella Jonica, unde au fost debarcați și încredințați în grija personalului medical.