Două milioane de vieți se pierd de la consumul excesiv de sare

Populația globului consumă prea multă sare, iar acest exces provoacă boli cardiovasculare, cerebrale sau decese timpurii, se arată într-un studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății. În acest context, directorul departamentului nutriție al OMS, Francesco Branca, solicită statelor membre să pună în aplicare fără întârziere politici de reducere a consumului de sodiu și să atenueze efectele nocive ale consumului excesiv de sare, scrie radiomoldova.md.

„În fiecare an, se pierd 2 milioane de vieți din cauza acestui obicei alimentar. Țările membre ale OMS au stabilit obiectivul reducerii consumului de sare cu 30%, dar din păcate nu suntem aproape de acest obiectiv. Nu e vorba numai de informarea consumatorilor, ci și de a-i face pe producătorii de alimente să schimbe formula de preparare și să reducă sarea în anumite produse”, a declarat directorul departamentului nutriție al Organizației Mondiale a Sănătății, Francesco Branca.

Experții OMS recomandă mai puțin de 5 grame de sare pe zi, în timp ce consumul mediu global este dublu. Potrivit OMS, implementarea politicilor de reducere a consumului de sare ar putea salva aproximativ 7 milioane de vieți la nivel global până în 2030.

În acest context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică recomandă cetățenilor să micșoreze consumul de sare, prin înlocuirea acesteia cu verdețuri și condimente naturale, precum lămâia, oțetul, rozmarinul.