Deșeurile medicinale, colectate la Chișinău

Medicamentele expirate, pachetele din plastic și dispozitivele medicale pot fi duse în punctele de reciclare. Împreună cu alte deșeuri periculoase vor fi  exportate la una din fabricile partenere pentru a fi distruse. Proiectul a fost inițiat de o farmacie din capitală.

„Oamenii sunt cointeresați de oferta dată în fiecare zi se apropie persoane care au medicamentele expirate și le reciclează . Este mai ușor să coreleze cu deșeurile, cel puțin ceea ce ține de medicamente. ”  afirmă Ion Bîtcă, farmacist

În centrele de colectare, se vor primi medicamente neutilizabile sau cu termen expirat, ambalaje din masă plastică de la produsele cosmetice, dispozitive medicale, termometre electronice, tonometre, baterii.

„ Noi am implementat proiectul acum zece zile în cinci farmacii din rețea. Se colectează medicamente expirate, ambalaje din plastic și  dispozitive medicale, acestea sunt colectate de un furnizor și sunt  transmite spre distrugere în țările din UE.  Noi ne ocupăm doar de colectare.Vom extinde proiectul și în raioane , dar avem nevoie să informăm populația ca să minimizăm toate riscurile.”

Doina Vaccințchi, coordonatoare proiect

Nu vor fi recoltate termometrele cu mercur, măștile medicinale, mănușile de unică folosință, echipamentele de protecție anti-COVID sau care au în componența lor substanțe radioactive, deșeurile contaminate, seringile, acele de la glucometru.

 „ Am o părere foarte pozitivă asupra faptului că și în farmacii au început să se recicleze resturile din plastic. Asta ajută în primul rând la îmbunătățirea calității mediului . De când a început pandemia, au început să  fie poluate parcurile, străzile cu măști, seringi care se tăvălesc pe lângă urne. Este foarte bine atât pentru animale, cât și pentru ochiul public.”

După ce ajung în boxele de colectare, instalate în farmacii, medicamentele cu termen expirat sunt preluate de către echipa mobilă și stocate temporar în condiții speciale.

Oamenii spun că:

„Va fi bine dacă farmacia se va ocupa de colectare, pentru ca să nu fie aruncate pe la gunoiști.”

„Este o inițiativă minunată , în străinătate, peste tot se reciclează pastilele , medicamentele expirate, așa că ar fi bine și la noi în țară să fie așa ceva.”

„Dumneavoastră ați recicla pastilele care sunt expirate ?

Aruncate în canalizare nu este bine, la coșul de gunoi, la fel. ”

„Reciclarea este un proces foarte bun.”

Dispozitivele medicale vor fi transportate la cea mai mare fabrica de prelucrare a deșeurilor electronice din Buzău.

Inițial, programul derulează la cinci farmacii din Chișinău, mai exact,  în filialele – bd. Grigore Vieru, 13, str. Kiev, 11, bd. Dacia, 21/6, str. Calea Ieșilor, 3/2 – str. Ion Dumeniuc, 12.  Curând, va fi posibila colectarea și in centrele raionale.