Depozit pentru îngrășăminte sau o „bombă cu ceas”

0 193

Construcția unui depozit de îngrășăminte minerale a stârnit nemulțumirea locuitorilor din orașul Cupcini, raionul Edineț. Oamenii îl numesc „bombă cu ceas”, care în orice clipă ar putea afecta grav viața și sănătatea locuitorilor. De cealaltă parte, reprezentanții companiei care a demarat lucrările susțin că substanțele care se vor păstra aici, nu sunt periculoase, relatează Nord-News.

„Să ne expună unui așa risc, să ne construiască o „bombă”, care nu știi când va exploda, este strașnic. Noi tot vrem să trăim”.

Oamenii au pornit o campanie de apărare și au adunat deja peste 700 de semnături prin care își exprimă dezacordul în legătură cu șantierul, considerat de ei, ilegal.

„Eu am copil mic. Iese copilul meu afară, ce aer inspiră? Atmosfera și așa e poluată, așa că sunt foarte împotrivă”.

„Suntem toți contra, suntem oameni bătrâni, dar avem nepoți, strănepoți, ei sunt moștenitorii noștri. Cum vor trăi ei aici, cum vor respira”?

Oamenii spun că nu ar fi avut nimic împotrivă, dacă depozitul era amplasat mai departe de localitate.

„Bine, dacă s-ar fi construit undeva pe un câmp, departe de oraș, dar așa sunt doar 400 de metri de la casele noastre. Vom respira cu asta. Pentru ce nouă așa ceva?”

„Eu nu sunt de acord cu această construcție. Am doi copii minori, îl aștept și pe-al treilea, dar cu toate aceste construcții de chimicale nu e bine. Construcția este interzisă, dar lucrările sunt în toi”.

„Alături sunt școli, grădinițe și copii. Sunt maxim 200 de metri de la depozit până la noi. După garajul meu totul este în proces de construcție. S-au făcut deja așa gropi mari, nici nu știu dacă vor fi acoperite, dar suntem cu toții contra”.

Reprezentanții primăriei spun că nu au dat un aviz pozitiv pentru această construcție. Chiar și așa, lucrările de edificare a depozitului, continuă.

Rusu Ghenadie, jurist, primăria or. Cupcini: „În ce formă vor fi depozitate aceste îngrășămint și în ce cantități, noi nu știm. Luând în calcul că acesta se află aproape de locuințe și că vântul bate în direcția Nord, mirosul și substanțele cancerogene vor ajunge la casele oamenilor”.

Ghenadie Danilceac, consilier local: „La ultima sesiune s-a prezentat un reprezentant al companiei. El ne-a explicat că la ei totul corespunde legislației țării noastre”.

Anatolie Isac, consilier local: „Nu am avizat. Poate să se producă o scurgere, dar poate să fie și un incendiu, asta tot se ridică în aer”.

Primarul interimar al orașului Cupcini susține că, la moment, nu poate împiedica lucrările de construcție.

Ludmila Magu, primar interimar, or. Cupcini: 

„Nu putem să le interzicem, dar numai în momentul în care va fi respectată distanța de la marginea orașului până la depozit, dacă îngrășămintele vor fi fără chimie, și numai dacă va fi respectată toată sistema de protecție”.

Ruslan Ciobanu, Inspector pentru protecția mediului, r. Edineț; „Dacă se respectă totul, dacă nu se varsă nimic. După câte eu înțeleg, uzina le oferă tot ce este necesar ca să fie inofensive pentru mediu. 02:43 musca 03:09 Persoanele în cauză au cumpărat terenul și ei nu sunt în zona SLT, sunt în zona în care este posibil să construiască”.

De cealaltă parte, reprezentanții companiei care construiesc depozitul, spun că nu au văzut niciun aviz negativ semnat de autoritățile din Cupcini.

Maxim Moșneagu, reprezentant companie: „Dumneavoastră aveți avizul negativ eu nu îl am, eu de exemplu nu am văzut dacă ați văzut acest document trimiteți-mil și mie eu vreau să îl văd vă spun serios”.

Șantierul unde se construiește depozitul de îngrășăminte se întinde pe o suprafață mai mare de un hectar.