De la sobe vechi, la un sistem de încălzire performant

Gimnaziul și Grădinița de copii din Dobrușa, raionul Șoldănești dispun de un sistem de încălzire performant, după ce, ani buni, instituțiile au fost încălzite cu ajutorul sobelor. Iar când acestea se defectau, copiii și cadrele didactice trebuiau să îndure frig.

În decembrie, a fost dată în exploatare și sala sportivă, construcția căreia a început încă în 2009. Până acum, iarna, copiii trebuiau să petreacă orele de educație fizică afară sau în clase, pentru că în instituție nu exista sală sportivă.

Proiectul a costat peste șase milioane de lei.

Victor Grosu, primarul comunei Dobrușa, r. Șoldănești:  „Era foarte greu, comparativ cu alte școli din alte localități. Era o situație cu mult mai dezavantajată, în felul de a se dezvolta, de a fi sănătoși, de a participa la competiții.”

 Iernile erau o provocare pentru învățători, dar și pentru cei 140 de elevi.

Victor Grosu, primarul comunei Dobrușa, r. Șoldănești: „Cu lemne, cărbuni, în toată dimineața aprindeau focul. Până a se începe lecțiile trebuiau clasele deja să fie calde. Căldura se menținea până se finalizau orele, până la amiază.”

 Întregul proiect ce ține de sistemul de încălzire a gimnaziului a costat 1 400 000 de lei. Acum, copiii vin cu mai mare plăcere la ore.        

Victor Grosu, primarul comunei Dobrușa, r. Șoldănești: „Nu le este frig la elevi, chiar și învățătorilor. Acum este o temperatura constantă, undeva la 22 de grade Celsius și sunt mulțumiți.”

În prezent, de un sistem de încălzire dispune și grădinița din comuna Dobrușa. Valentin Calin este operator la cazangeria grădiniței. Până acum, bărbatul se trezea în fiecare zi dis-de-dimineață, pentru a face focul în sobe, ca la ora 8:00 deja să fie cald.

Valentin Calin, operator cazangerie, grădiniță, comuna Dobrușa, r. Șoldănești: „Înainte era cu lemne, cu cărbuni, trebuia să vii la ora 05:00, prin frig, zăpadă. Aduceam lemne, cărbuni, puneam pe foc, era multă muncă. Cu mult e mai ușor acum.”

 Proiectul a costat peste un milion de lei. Potrivit directoarei grădiniței, atunci când făceau focul în sobe, aveau mare bătăii de cap, deoarece se defectau destul de des.

Vasilița Grosu, directoarea grădiniței, comuna Dobrușa, r. Șoldănești: „Ziua de lucru se începea în următorul fel: eu intram în fiecare grupă și puneam mâna pe toate sobele. Aici mai trebuie de pus, aici ajunge. Se ardea plita, grila.”

 Până acum, copiii trebuiau să vină la grădiniță bine îmbrăcați, ca să nu răcească, mai ales în zilele când erau temperaturi scăzute.

Vasilița Grosu, directoarea grădiniței, comuna Dobrușa, r. Șoldănești: „Dacă anii trecuți, atunci când activam cu sobele, rugam părinții să vină cu haine mai groase în special dimineața, mai puneau căciuli subțiri, dar acum îi rugăm să vină cu haine subțiri, pentru că la noi e cald și bine. Copii se simt comod și părinții sunt mulțumiți.”

 În comuna  Dobrușa, din care fac parte și satele Zahorna și Recești locuiesc aproximativ 1300 de oameni.