De la ploi, la caniculă. Cât vor mai dura căldurile?

0 213

Caniculă în Moldova! Meteorologii au emis în acest un COD GALBEN care este valabil până pe 26 iunie. Temperaturile ridicate se vor simții mai accentuat în raioanele din sudul și centrul țării, unde maxima termică va atinge pe alocuri +33 grade Celsius.

Vremea caniculară poate afecta grav starea de sănătate a oamenilor.

În acest sens, specialiștii vin cu recomandări:

  • evitați să ieșiți din casă între orele 11.00 – 17.00;
  • utilizați mijloace de protecţie: pălării, haine lungi, umbrele, ochelari de soare, cremă cu factor de protecţie;
  • consumați zilnic cel puţin 2 litri de lichide.

Cei mai vulnerabili la vremea caniculară sunt persoanele în etate, bolnavii cu boli cornice, nou-născuții și copiii, femeile gravide, locuitorii din zonele urbane, muncitorii agricoli și din construcții.

În acest context, oamenii sunt rugați să respecte regulile de securitate. Specialiștii atenționează despre pericolul utilizării focului deschis în preajma spațiilor forestiere. În condiții de arșiță și umiditate redusă, orice scânteie poate provoca incendii de proporții.

Cei care au în grijă minori, să-i monitorizeze și să nu le permită jocul cu sursele de aprindere.

O atenție sporită trebuie acordată și copiilor care se află în apropierea bazinelor acvatice.

Se interzice categoric scăldatul în locuri neautorizate și neamenajate cu stații de salvare, în râuri, lacuri ce au curenți puternici. De asemenea, nu este recomandat consumul băuturilor alcoolice.

În aceste zile, medicii ne îndeamnă să evităm aflarea la soare în orele de vârf și să alegem spațiile răcoroase și umbrite. E bine să consumăm mai multă apă ca de obicei.