De ce s-a scumpit uleiul vegetal? Poziția Trans-Oil și promisiunea statului

Directorul executiv al Organizației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, a cerut Consililui Concurenţei o anchetă în legătură cu ridicarea prețurilor la uleiul vegetal în timp ce grupul de companii Trans-Oil susține că încearcă prin majorarea recentă să își recupereze pierderile suportate în martie și aprilie curent din cauza scumpirii materiei prime, scrie anticoruptie.md

Alexandru Slusari a declarat că, după declanșarea războiului din Ucraina, Trans-Oil ar fi început să importe din țara vecină semințe de floarea-soarelui, grâu, porumb și soia la prețuri mai mici decăt cele de pe piața internă.

Drept urmare, prețurile pe piața internă s-au prăbușit în trei luni de la 18 la aproape 12 lei pentru un kilogram. După spusele lui Slusari, deși mai există unele cantități de semințe de floarea-soarelui pe piața internă, Trans-Oil preferă să cumpere din Ucraina, lăsându-i pe fermierii moldoveni cu producția nevândută.

Alexandru Slusari mai acuză Trans-Oil că, în condițiile prețurilor mici la materia primă, a majorat prețurile la uleiul vegetal cu circa 30 la sută, făcând abuz de poziția dominantă pe care o deține pe piață.

Trebuie menționat că Vaja Jhashi, cel care controlează grupul de companii Trans-Oil, ar fi promis că prețurile la uleiul vegetal nu vor crește pe perioada stării de urgență instituită pe 24 februarie.

Trans-Oil: „O evoluție firească a pieței”

Grupul de companii Trans-Oil este proprietar a trei cele mai mari fabrici de ulei vegetal din Republica Moldova: Bălți, Ceadîr-Lunga și Giurgiulești. Mai mult, prin terminalul de ulei vegetal din Portul Giurgiulești, Trans-Oil controlează în mare parte și exporturile de ulei. Compania mai are în proprietate și majoritatea capacităților de stocare și păstrare a cerealelor și semințelor de floarea-soarelui din Republica Moldova.

La solicitarea Anticorupție.md, compania a menționat că nu stabilește prețul de achiziție pe piața regională a cerealelor sau a semințelor de floarea-soarelui. Prețul semințelor de floarea-soarelui și cereale ar fi setat de așa-numiții market makeri, în speță exportatorii mari din Ucraina și Rusia, precum și clienții majori ai acestora. Aceste două țări asigură aproximativ 38% din exporturile mondiale de cereale și oleaginoase. Rusia este cel mai mare exportator de cereale, iar Ucraina – cel mai mare exportator de oleaginoase și ulei de floarea-soarelui.

În ce privește prețul de achiziție pe piața moldovenească, acesta ar fi determinat de oferta țărilor din bazinul Marii Negre: Rusia, Ucraina, România, Bulgaria și, într-o proporție mai mică, Serbia și Ungaria.

Totodată, prețul cerealelor este determinat de cererea din Turcia și Orientul Mijlociu, iar prețul culturilor oleaginoase și al uleiului – din țarile Europei de Vest și Extremul Orient.

Trans-Oil a mai relatat că, imediat după declanșarea războiului în Ucraina, prețurile de referință în regiunea Mării Negre au exploadat, motivul fiind imposibilitatea logistică de a exporta cerealele și uleiul de origine ucraineană așa cum porturile ucrainene au fost blocate de navele militare rusești.

Însă, după câteva săptămâni, s-au conturat noi rute de export. Acum din Ucraina se exportă în special pe calea ferată prin Polonia, prin porturile ucrainene de la Dunăre, prin România pe calea ferată și cu camioanele și prin Republica Moldova. Stabilirea noilor căi logistice a făcut ca volumele de cereale și oleaginoase să reapară pe piață, iar prețul de piață a semințelor de floarea-soarelui a scăzut de la prețul record de 950 de dolari, atins la începutul lunii martie, la 630 de dolari pentru o tonă de semințe de floarea-soarelui în prezent.

Trans-Oil spune că până la începerea razboiului din Ucraina, prețul la semințele de floarea-soarelui oscila între 600 și 650 de dolari pentru o tonă și, prin urmare, scăderea actuală a prețului reprezintă o revenire la normal.

În ce privește prețul uleiului vegetal, majorat cu 30 la sută, Trans-Oil recunoaște că la începutul lunii martie s-a angajat public să îl mențină la nivelul de la mijlocul lunii februarie  – până la începerea războiului – pe durata stării de urgență instituită de Parlamentu sau până la sfarșit de aprilie.

Drept urmare, în perioada când semințele de floarea-soarelui s-au scumpit pe piață cu 50%, menținerea prețurilor mici la ulei ar fi costat compania peste 70 de milioane de lei. Totodată, compania a menționat că, deși uleiul îmbuteliat, vândut rețelelor autohtone de supermarkete, a fost scumpit recent, prețul este totuși mai mic cu 20% decât în cazul uleiului achiziționat de partenerii externi ai Grupului.

În același timp, Trans-Oil respinge informația că nu ar mai achiziționa semințe de floarea-soarelui de la fermierii moldoveni. Potrivit explicației sale, tradițional, începând cu luna ianuarie, oferta acestora pe piața moldovenească scade, fiind vorba de o caracteristică sezonieră a pieței de cereale și oleaginoase din Republica Moldova, precum și a altor piețe mici din regiune, cum ar fi Bulgaria sau Serbia.

Cu toate acestea, Grupul spune că achizițioanează cereale și oleaginoase de la toți furnizorii care vin cu oferte din Republica Moldova, la prețul care predomină pe piață la data semnării contractului.

Consiliul Concurenței promite o investigație

Consiliul Concurenței a răspuns la solicitarea Anticorupție.md privind sesizarea lui Alexandru Slusari. Consiliul a relatat că desfășoară acum o investigație despre piața comercializării și procesării culturilor cerealiere și oleaginoase, iar informațiile relevante cu privire la funcționarea piețelor cercetate sunt actualizate periodic.

În cadrul investigației au fost constatate scumpiri semnificative ale prețurilor de comercializare cu amănuntul la uleiul de floarea-soarelui la începutul lunii mai. Consiliul Concurenţei a solicitat documentele și informațiile relevante de la Trans-Oil.

Totodată, autoritatea a precizat că deținerea unei poziții dominante pe piață nu este o încălcare în sine. Reprezintă o încălcare abuzul de poziția dominantă.

Prin urmare, dacă vor fi constatate încălcări ale legislației concurenței cum ar fi, de exemplu, practicarea unor preţuri excesive de către întreprinderea care ocupă poziția dominantă pe piață, Consiliul Concurenței promite că va sancționa încălcările.

În același timp, autoritatea solicită persoanelor care dispun de orice informații despre posibilele încălcări ale legislației de concurență să i le prezinte pentru eficientizarea procesului de colectare a datelor relevante.