De ce nu se vinde poama la piața angro

Tone de poamă nerealizată, la piața de struguri din Capitală. Vânzătorii, dar și producătorii se plâng că nu-și pot vinde marfa, iar aceasta se strică pe podgorii. Însă, chiar și așa, prețurile nu scad, deoarece, spun ei, cheltuielile pe tratamente la vița-de-vie în acest an au fost foarte mari.

Calitatea bobițelor lasă de dorit. La fel, și prețurile, care au crescut, spun cumpărătorii. Până și vânzătorii recunosc că diferă mult față de anul anul, atât prețul cât și calitatea.

„Reporter: Vânzările, față de anul trecut, cum sunt? EL: -90 %. Reporter: Pe zi cât puteți vinde? 300-400 de kg. Reporter: Dar anul trecut, pe această vreme? EL: Patru-cinci tone. 16 % zahărul, struguri dulci mai nu sunt. Cum o vezi, practic toată este stricată. Poftim, iată roada din acest an.”

„Deja vin cei care cumpără 50-70-100 kg maxim. Au scăzut vânzările. Undeva de joi au început să scadă vânzările. De exemplu, azi am vândut 150 de kg neagră, dar struguri albi nu am vândut nimic. Încă sper să vând până diseară.”

„Prețurile un pic sunt mai mari față de anul trecut. Sunt mai mari cu un leu, doi. Ialoveni e zece lei, Muscat 14 lei, Chardonnay, Aligoté – nouă zece lei.”

Unii producători, ajunși la limita răbdării, spun că, dacă situația nu se va schimba, vor renunța la agricultură.

„Foarte rău că lume nu este. Noi muncim, toate se scumpesc, dar producția noastră se ieftinește. Până nu o să se deschidă fabricile, să avem ce face cu producția noastră, noi nu vom putea rezista. Cât costă un vin spumant în magazin? Și câți struguri are? Și câtă muncă la un kg de struguri? E degradabil tot.”

 Că e scump sau ba, oamenii tot cumpără, fie și mai puțin. Că așa e moldoveanul – nu are bani, dar are pofte…  

„Față de anul precedent, un pic sunt mai scumpi strugurii. Aceștia de la Sud sunt buni, cea de la Vulcănești, Cimișlia, Cantemir. Dar de la Centru strugurii sunt mai acri. Eu chiar am cumpărat și de la Cărpineni anul acesta și nu mi-a plăcut.”

„Prețurile par mai scumpe față de anii precedenți. Anul trecut șapte-opt era, eu vorbesc de Cabernet.”

„Anul precedent a fost mai ieftin. Am cumpărat cu șapte lei, cu șase și acum este cu cinci lei Moldova, dar ea nu este cam pentru vin.” 

În acest an, agricultorii au ieșit pe piață cu trei săptămâni mai târziu, din cauza condițiilor climaterice nefavorabile. Piața de struguri din Capitală este situată pe strada Cărbunari 9 și este deschisă zilnic până la sfârșitul lunii octombrie, de la ora 7:00 până la 18:00.