De ce lucruri ar trebui să țineți cont când semănați grâu după porumb

Semănatul grâului după recoltatul porumbului timpuriu este o practică tot mai des întâlnită, mai ales în fermele care doresc să își maximizeze veniturile și dispun și de tehnologia necesară. De obicei, porumbul timpuriu este cultivat la irigat pentru a putea fi recoltat cât mai devreme, ca semănatul păioaselor să nu fie foarte mult întârziat.

Înființarea culturii de grâu după porumb, în toamnă, vine cu o serie de capcane. Prima ar fi cea legată de resturile vegetale din câmp care trebuie foarte bine tocate și încorporate ulterior în sol. Numai așa veți avea o structură bună pentru viitoarea cultură, reușind totodată să reduceți încărcătura de Fusarium care atacă atât porumbul, cât și grâul, relatează portalul de știri agricole Farmer.pl.

Adâncimea la semănat, factor-cheie

Resturile vegetale din cultura de porumb trebuie bine tocate și încorporate în sol chiar în ziua recoltării, preferabil. Prelucrarea solului trebuie să fie de adâncime, dar în același timp stratul superior trebuie să fie compactat pentru ca semănatul să se poată face în condiții bune la 2-3 cm.  Controlul adâncimii de însămânțare este deosebit de important în cazul utilajelor cu discuri, care pătrund ușor în solul proaspăt lucrat.

Când efectuați lucrarea de semănat, solul nu trebuie să fie prea umed, deoarece acest lucru poate duce la „înecarea” semințelor. Data trebuie aleasă pentru semănat trebuie să permită accesul la apă pentru sămânță, dar nu pe un sol îmbibat, mai ales dacă acesta este și greu și compact, ceea ce va face aerarea să lipsească. În același timp, plasarea semințelor la o adâncime redusă poate provoca înghețarea plantelor.

Atenție la Fusarium!

Semănatul grâului după recoltarea porumbului prezintă un mare risc din cauza ciupercilor din genul Fusarium. Acești dăunători se pot muta cu ușurință de la resturile de recoltă la plantele tinere.

În ciuda numeroaselor sale avantaje, prelucrarea solului fără plug favorizează înmulțirea ciupercilor periculoase. Utilizarea plugului, întreruperea asolamentului cu leguminoase și utilizarea semințelor certificate cu rezistență crescută la ciupercile Fusarium sunt considerate metode eficiente de combatere a acestora.

Când semănați la finalul lunii noiembrie sau în decembrie, grâul de primăvară merită luate în considerare, mai ales acele soiuri care au și rezistență crescută la îngheț. Este recomandat să vă sfătuiți cu producătorul semințelor sau cu furnizorul acestora dacă semănatul este făcut foarte târziu.