De ce cresc prețurile în Republica Moldova?

Moldova se confruntă în ultimele luni cu o creștere alarmantă a prețurilor. Mold-street.com a analizat mai mulți factori în acest sens.

Potrivit sursei citate, primul este inflația, care a fost mereu mai mare decât în alte state. Totuși, notează mold-street.com, inflația importată nu este un mit, iar cele mai mari creșteri de prețuri vin din importurile mai scumpe. Or, în majoritatea statelor din Europa, valoarea unitară a importului în primul trimestru din 2022 a fost de până la 20%, iar în Moldova – de peste 27%.

Al treilea factor și cel mai important pare a fi cel legat de faptul că cheltuim de trei ori mai mult pentru alimente decât, de exemplu, țările din Uniunea Europeană.

De asemenea, și războiul din Ucraina a accelerat creșterea prețurilor, pentru că Moldova depinde cel mai mult de piața din țara vecină și Rusia. Doar anul trecut, Moldova a importat din Ucraina produse alimentare de peste 180 de milioane de euro, majoritatea fiind efectuate prin portul Odessa.

Ceilalți doi factori sunt, neajustarea pe criterii politice a tarifelor reglementate în trecut, precum și mărimea mică a pieței, care nu permite corporațiilor să facă economii la scară, ceea ce duce la prețuri pe unitate mult mai mari.