Cunoștințele în agricultură l-au făcut popular pe internet

Pune preț pe calitate și nu pe cantitate. Sergiu Negrescu din satul Sadovoe, municipiul Bălți, știe cum să taie pomii pentru ca aceștia să fie roditori, iar fructele dintre cele mai gustoase. Tânărul antreprenor are o experiență în domeniu de cinci ani, reușind să devină popular pe internet, relatează Nord-News.md.

Sergiu Negrescu, agricultor, s. Sadovoe, mun. Bălți: „Tăierile trebuie făcute în fiecare an, nu neapărat în sezonul rece a anului. Sunt lucrări care se fac în verde, când pomul are frunze multe, sunt lucrări care se fac în uscat, sunt lucrări care se fac în toamnă. Este important să știm care este scopul acestor lucrări, să fie de fructificare, formare sau sanitară.”

O parte din cunoștințe, Sergiu Negrescu le-a acumulat de la bunicul său. Ulterior, a învățat din cărți și din internet. Experiența pe care a acumulat-o o împărtășește acum cu angajații săi.

Vasile Cernovschi, angajat: „Muncim din luna iunie până în aprilie. Pauza e de 2-3 luni. Când este roada, nu are rost să lucrăm.”

Nichita Melenciuc, angajat: „În zi, dacă curățim 100 de pomi, e normal. Este standard.”

Dacă sunt executate prea devreme, tăierile pot sensibiliza pomii și îi pot face mai vulnerabili la frig. O tăiere prea timpurie poate chiar să compromită producția unei livezi.

Sergiu Negrescu, agricultor, s. Sadovoe, mun. Bălți: „Acești pomi s-au deschis foarte mult. De la axul central, ramurile au plecat foarte departe. Aici nu avem fructe calitative. Avem aici o șarpantă care crește de la axă, o continuăm până aici și o prim din creștere pentru a apropia fructele cât mai mult de baza pomului. Avem o subșarpantă care, la fel, trebuie retezată. Aici avem centrala, pe care am retezat-o mai lung, atunci, subșarpanta o retezăm mai scurt.”

Sergiu Negrescu pune accent pe calitatea produsului. Același lucru îi învață și pe colegii săi.

Sergiu Negrescu, agricultor, s. Sadovoe, mun. Bălți: „Trebuie să apropiem fructele cât mai mult de axă. Pentru că seva nu ajunge în cantități necesare până la toate fructele. La o tăiere severă se lasă un cep pentru ca monilioza să nu pătrundă adânc în lemn, adică se va usca acest cep, dar acest lăstar va rămâne viu.”

Serviciile lui Sergiu Negrescu sunt solicitate în toată țara. În prezent, antreprenorul are în subordinea sa 10 angajați.