Cum se realizează corect rotația culturilor

0 171

Despre rotația corectă a culturilor puteți afla dintr-un ghid elaborat recent. Acesta este destinat în special producătorilor agricoli ecologici pentru a-i ajuta să-şi crească rentabilitatea şi să-şi diminueze riscurile economice.

Alternarea corectă a culturilor duce la creșterea calității și fertilității solului, îmbunătățirea gestionării buruienilor, reducerea riscului de infestare cu boli și insecte.

În consecinţă, rotațiile de durată vor îmbunătăți structura solului prin sporirea materiei organice, a capacităţii de a infiltra și a reține apa.

Potrivit autorilor, culturile fixatoare de azot ar trebui să preceadă celor cu cerințe ridicate pentru substanțe nutritive.

Astfel, culturile care se dezvoltă lent sau au acoperire limitată, cum ar fi tomatele sau ceapa, ar trebui să urmeze după cele care suprimă buruienile, precum lucerna, măzărichea, mazărea și ovăzul.

De asemenea, culturile de toamnă se alternează cu cele de primăvară. Drept urmare, nu trebuie să continuăm cu o alta din aceeași familie, cum ar fi tomatele, urmate de cartofi, vinete sau ardei dulce.

Totodată, pe terenurile în pantă se cresc culturi perene pentru perioade mai lungi, cum ar fi lucerna sau amestecul de lucernă și raigras.

De regulă, înainte de însămânțarea târzie se cresc culturi de toamnă pentru a acumula materie organică și azot, iar înainte de semănatul timpuriu se optează pentru culturi de acoperire ce îngheață iarna, cum ar fi ovăz-mazăre sau hrișcă-leguminoase, pentru acumularea substanțelor nutritive, dar și pentru a avea un pat germinativ bun.

Versiunea electronică poate fi găsită pe www.movca.md la rubrica Publicaţii.