Cum se descurcă pomicultorii în acest an

0 31

Igor Ivanov din satul Mălăiești, raionul Orhei, deține livezi de cireși, caise, prune și mere pe o suprafață de 50 de hectare. Fermierul susține că anul acesta a fost plin de provocări. Și pentru că este perioada recoltării merelor, producătorul spune că roada a obținut-o în condiții destul de complicate.

”Dacă până acum ziceam că au fost și ani buni, și ani răi, practic anul acesta a fost un an cu numeroase provocări, începând cu ploile din timpul culesului la cireșe, urmând neculegerea caisului care a înghețat primăvara, și ajungem acum în perioada când trebuie să recoltăm merele pe plan național, soiurile de iarnă. Și iarăși avem impedimente, pentru că din cauza ploilor abundente, calitatea fructului nu este așa cum am dorit. Dar la soiul Gala, mărul este destul de calitativ, mai ales luând în considerație ca e primul an de. Aș zice că s-a vândut ca pâinea caldă, neavând acele cantități mari pentru export, le-am comercializat mai mult în țară. În schimb, prunele, circa 80 de tone, le vindem deocamdată prin intermediari, care le exportă” menționează Igor Ivanov.

La capitolul comercializare, producătorul spune că și-ar dori alte oportunități, dar reieșind din condițiile acestui an, vânzarea recoltei a avut loc mai mult în țară.

”Dacă vorbim de soiurile timpurii, a culturii mărului, anul acesta a fost un an destul de nesatisfăcător, producția sută la sută s-a dus către fabricile de procesare, având acele perturbații pe piața țărilor CSI, în special a Rusiei și lipsa de cumpărători, în special la soiurile timpurii, am fost nevoiți să ne descurcăm aici pe loc cu soiurile timpurii. În schimb, soiurile de toamnă, soiurile performante au fost direcționate și către export, prețul variind de la 7 la 9 lei” a mai adăugat pomicultorul.

Obținerea calității superioare a producției de mere, diversificarea piețelor de desfacere, sunt soluțiile care trebuie puse în aplicare de către producătorii de mere din Moldova, consideră Ivanov.

”Noi ca producători trebuie să ne axăm pe soiuri performante, în primul rând, pe calitate și nu în ultimul rând pe menținerea calității atât pe parcursul anilor, cât și de la recoltare până la livrare. Un lucru important este că trebuie să ne învățăm și a vinde producția, trebuie să ne învățăm a o ambala frumos, a avea o direcție corespunzătoare cu acei potențiali cumpărători, și să atingem alte standarde pentru că vedem că și pe piața Rusiei sunt oarecare perturbări, fapt ce ne motivează pe noi agricultori, să ieșim din zona asta de confort atât cu sortimentul, cât și cu modul de a livra marfa, să începem să căutăm noi piețe” a subliniat producătorul.

În Republica Moldova, plantațiile de meri se întind pe o suprafață de 52 de mii de hectare. Recolta de mere din anul curent este prognozată de circa 600 de mii de tone, în creștere, comparativ cu anul trecut când au fost recoltate 480 de mii de tone de mere.

 

sursa: agroexpert.md