Cum să ajuți o orhidee dacă frunzele sale sunt uscate? De ce se întâmplă acest lucru și de ce este periculos fenomenul?

0 41

Uscarea phalaenopsisului este un semn foarte alarmant, care în niciun caz nu poate fi ignorat.

Frunzele de orhidee sunt un indicator al sănătății. De la ei se poate judeca starea florii. Sarcina cultivatorului este să înțeleagă în timp util motivele și să ia măsuri pentru a salva oaspetele tropical.

Articolul descrie în detaliu de ce apar problemele și de ce este periculos, cum să ajute floarea în caz de uscare, precum și modalități de prevenire.

De ce o plantă poate usca frunzele?

 

 

 • Cauze naturale. Ca și alte plante, frunzele de orhidee au propriul lor ciclu de viață. Dacă una sau două frunze inferioare se usucă treptat, iar restul arată sănătos, nu trebuie să vă faceți griji, acest lucru este normal.
 • Stresul de la schimbarea condițiilor de viață. O floare cumpărată recent dintr-un magazin, transportată dintr-o altă cameră sau mutată într-un alt pervaz poate răspunde la stresul resimțit prin uscarea frunzelor.
 • Fertilizare excesivă. Din cauza unui exces de calciu sau a lipsei de fosfor, vârfurile frunzelor de orhidee încep să se usuce.
 • Udare greșită Rădăcinile phalaenopsisului sunt cel mai important organ al plantei. Cu un substrat uscat, rădăcinile se usucă din lipsa apei. Solul acoperit cu apă provoacă descompunerea rădăcinilor. Dacă funcția sistemului de rădăcini este perturbată, atunci substanțele nutritive cedează frunzele.Ajutor. Apa de la robinet este considerată a fi dură și are un conținut ridicat de clor, fluor și alte elemente dăunătoare pentru phalaenopsis.
 • Aer uscat. Phalaenopsis nu tolerează seceta în combinație cu temperatura ridicată.Chiar dacă încăperea menține o temperatură confortabilă pentru plantă, umiditatea insuficientă va face ca frunzele să piardă umiditate și, ulterior, se vor estompa și se vor usca.
 • Iluminat. O cantitate mare de lumină, precum și absența acesteia duc la ofilirea și uscarea frunzelor. Lumina directă a soarelui este periculoasă pentru orhidee. Umiditatea de pe suprafața plăcii de frunze începe să se evapore rapid, în urma căreia apar arsuri și ulterior se usucă.
 • Boli și dăunători. Infecție cu antracnoză – cauzată de ciuperci. Condițiile favorabile pentru dezvoltarea bolii sunt temperatura aerului între 23-27 ° C. Manifestările sale sunt foarte asemănătoare cu căldura și arsurile solare. Dar, cu o leziune infecțioasă, petele uscate cresc pe întreaga suprafață a frunzelor întregii plante, după care se usucă complet.

Cum este periculos?

 

 

Dacă nu se iau măsuri la timp pentru a elimina cauzele frunzelor uscate, floarea nu va mai funcționa în curând. Dacă motivul uscării frunzișului în phalaenopsis constă în infecție, atunci florile de lângă ele se vor îmbolnăvi și vor muri.

Reanimarea unei orhidee rulante nu este ușoară . Dacă observi că frunzele unei frumuseți tropicale au început să se usuce, atunci trebuie să găsești imediat cauza și să o elimini, altfel floarea poate muri curând.

Instrucțiune pas cu pas: ce trebuie făcut dacă frunzele se usucă?

 

 

 

 

 1. Verificați cu atenție instalația și determinați cauza.
 2. Dacă ofilirea este naturală, atunci luați foaia uscată de margine și rupeți-o de-a lungul foii până în partea de jos și îndepărtați-o.
 3. Dacă frunzele sunt uscate din cauza aerului uscat, îndepărtați phalaenopsisul din caloriferele din apropiere și umeziți aerul.

Temperatura optimă pentru orhidee este de + 17 până la 24 ° C. Umiditate 70-80%.

Este important. Nu udati Phalaenopsis imediat cu apa rece de la robinet.

Un mai bun:

 1. Umple recipientele cu apă de la robinet. Lasa-l sa stea la cald si la temperatura camerei.
 2. Duritatea apei poate fi îndepărtată prin fierbere.
 3. Pulverizați planta doar cu apă caldă și decontată.

Atenție la iluminat.

 1. Determinați dacă o frumusețe exotică se află în lumina directă a soarelui.
 2. Du-l în alt loc cu lumină difuză sau închideți jaluzelele.
 3. Lăsați planta să se răcească și numai după 2-3 ore pulverizați frunzele cu apă caldă și apă.
 4. Tratează capetele arse ale frunzei cu fungicide.
 5. În continuare, aveți grijă de o plantă sănătoasă normală.

Dacă frunza se usucă în jurul marginilor ca urmare a irigării excesive cu îngrășăminte, atunci orhideea trebuie vărsată complet cu apă pentru a clăti sedimentul.

 

 

Și numai după o lună puteți fertiliza conform instrucțiunilor.

Dacă găsiți antracnoză într-o orhidee, luați următoarele măsuri :

 1. Izolați floarea bolnavă de restul plantelor.
 2. Scoateți toate zonele afectate de un țesut verde sănătos.
 3. După ce secțiunile s-au uscat, tratați cu o soluție fungicidă.

Avertizare. Chiar și o floare lăsată complet fără frunze nu este un motiv pentru a-și lua rămas bun de la ea. Phalaenopsis este foarte tenace și există întotdeauna șansa de a salva o frumusețe.

 1. Îndepărtați cu grijă orice frunze uscate.
 2. Scoateți planta din ghiveci, curățați rădăcinile substratului.
 3. Verificați dacă există rădăcini vii. Uscat, gol și filiform, tăiat la un țesut sănătos.
 4. Puneți rădăcinile rămase în soluția de fungicid timp de 30 de minute pentru a preveni dezvoltarea infecției fungice.
 5. Tratați stimulatorul de creștere a rădăcinii și plantați orhideea într-un substrat proaspăt.

Creați condiții favorabile pentru creșterea plantei: temperatura potrivită, udarea și iluminarea.

Dacă se găsesc paraziți, atunci sunt eliminați prin mijloace chimice, iar apoi phalaenopsisul este transplantat într-un sol nou.

 

 

 

 

 

 

 • Umiditatea optimă este de 70-80%. Dacă nivelul de umiditate din cameră este mai mic, puteți instala un umidificator electric sau puteți pune un recipient lângă oală pentru evaporare constantă.Unii grădinari plasează mici fântâni în cameră.

  Un alt mod de a umezi aerul este cu ajutorul acvariilor fără acoperire, care sunt plasate într-o cameră cu orhidee.

  O astfel de soluție nu va soluționa doar problema, ci va și decora interiorul.

 • Mai des pulverizați foile frumuseții tropicale cu apă caldă și decontată folosind cea mai mică pistol de pulverizare.
 • Alegeți un substrat de calitate pentru phalaenopsis.
 • Folosiți un bec sau o lumină ambientală.
 • Respectați condițiile de temperatură.
 • Urmăriți modul de udare.Avertizare. Rădăcinile albe și un substrat uscat 2/3 este un semn sigur al lipsei de umiditate.Baiați-vă orhideea de 2-3 ori pe lună la duș.
 • Monitorizați sistematic floarea.
 • Nu supraîncărcați cu îngrășăminte.

Inspectați întotdeauna instalația. Acest lucru este necesar pentru a identifica problema în timp. Din materialele noastre veți afla ce să faceți dacă tulpina, florile și rădăcinile orhideei încep să se usuce, precum și cum să identificați semnele debutului uscării.

Cel mai important este atenția și grija. Doar ajutorul în timp util și acțiunile competente vă vor permite să restaurați rapid sănătatea animalului dvs. de companie și să vă bucurați de frumusețea sa pentru anii următori.