Cu suportul Uniunii Europene, la Căușeni va fi construit un Agri-Hub

Uniunea Europeană susține producătorii și agricultorii din Căușeni, prin facilitarea accesului la tehnologii și echipament performant de răcire, procesare și ambalare a fructelor și legumelor.

În acest sens, a fost lansat proiectul privind construcția unui „Agri-Hub”, pentru a stimula creșterea economică și a crea noi de locuri de muncă.

UE contribuie cu un grant în valoare de 660 000 de euro, iar realizarea proiectului presupune mai multe etape de contracție.

Aurica Butnari, manager de programe Dezvoltare Economică, Delegația UE în RM: „Durata proiectului este de 30 de luni, până la mijlocul anului 2024, ar trebui să facem toate plățile dacă proiectul derulează cu toate cerințele din contract și desigur dacă toate activitățile sunt implementate cu succes în baza unor rapoarte de progres anuale. Acestea vor fi elaborate de către primărie și prezentate delegației.”

Și Polonia va contribui cu aproximativ 80 000 de euro, asigurând Agri-Hub-ul cu linii de procesare de ultimă generație. Etapa a doua a proiectului presupune construcția unui parc fotovoltaic ce va produce energie verde.

Primarul orașului Căușeni, Anatolie DONȚU, speră că datorită acestui proiect, cei din Diaspora vor reveni acasă, pentru a investi în agricultură.

La evenimentul de lansare a proiectului a fost prezent și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Agri-Hub-ul va fi dotat cu laboratoare, iar din partea statului ANSA va avea grijă de certificate. Va permite ca produsul să primească certificatul de calitate și inofensivitate, iar noi consumatorii să cumpărăm produsele și să știm că este unul sigur pentru a fi consumat.”

De serviciile acestui Agri-Hub vor putea beneficia agricultorii cu afaceri mici și mijlocii din raionul Căușeni, care vor avea posibilitatea să depoziteze producția în frigider, la un preț mult mai mic, comparativ cu cele din sectorul privat.

Gheorghe Țăranu, agricultor din raionul Căușeni, deține șase hectare de piersic și 27 de hectare de prun. Antreprenorul spune că din cauză că nu a avut unde să depoziteze fructele, în anii precedenți, a avut pierderi enorme.

Gheorghe Țăranu, agricultor, r. Căușeni: „Sigur că o să apelăm la serviciile acestui Agri-Hub. După ce recoltăm produsele care sunt comercializate la piață, restul mărfii op aducem la prelucrare, pentru că deja cu doi ani în urmă ne-a rămas vreo 150-200 de tone de prună pentru că nu am putut să o vindem. Sperăm că acest Agri-Hub o să ne fie de folos.”

În prezent, proiectul se află la etapa de proiectare și identificare a terenului. Construcția Agri-Hub-ului va începe în 2023, iar darea lui în exploatare este programată pentru anul 2024. Acesta se va întinde pe o suprafață de aproximativ două hectare și va fi administrat de Primăria orașului Căușeni.

PROIECTUL AGRI-HUB CĂUȘENI: INFRASTRUCTURĂ COMUNITARĂ DE RĂCIRE ȘI PROCESARE A FRUCTELOR ȘI LEGUMELOR DE CĂTRE MUNICIPIUL CĂUȘENI”, ESTE FINANȚAT DE UNIUNEA EUROPEANĂ ȘI IMPLEMENTAT ÎN CADRUL FACILITĂȚII PRIMARII PENTRU CREȘTERE ECONOMICĂ.