Criza alimentară din Africa, cea mai mare de până acum

În toată Africa, de la est la vest, oamenii se confruntă cu o criză alimentară complexă decât a văzut-o vreodată continentul, spun diplomații și lucrătorii umanitari, scrie agroexpert.md. Unul din cinci cetățeni – un record de 278 de milioane de oameni – se confrunta deja cu foamea în 2021, potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Se spune că situația s-a înrăutățit, scrie REUTERS, citat de agroexpert.md.

Numărul de est-africani care se confruntă cu insecuritate alimentară acută – când lipsa alimentelor pune vieți sau mijloacele de trai în pericol imediat – a crescut cu 60% doar în ultimul an și cu aproape 40% în Africa de Vest, potrivit Programului Alimentar Mondial ( PAM).

Conflictele și schimbările climatice sunt cauzele pe termen lung. Datoriile grele în urma pandemiei de COVID-19, creșterea prețurilor și războiul din Ucraina au înrăutățit lucrurile mult, deoarece ajutorul european a fost absorbit, date și mărturii de la peste o duzină de experți, donatori, diplomați, personal medical și bărbați și femei din ferme și piețe din aproape o duzină de țări din Africa și dincolo de spectacole.

Africa de Est a ratat patru sezoane ploioase consecutive, cea mai gravă secetă din ultimii 40 de ani, a declarat Michael Dunford, directorul WFP pentru Africa de Est.

„Situația nu a fost niciodată atât de rea din perspectivă regională ca astăzi”, a declarat el pentru Reuters.

Țările africane reprezintă doar aproximativ 3% din emisiile globale responsabile de schimbările climatice, dar suferă mai mult decât orice altă regiune din cauza impactului acesteia. Dintre cele 20 de națiuni clasate ca fiind cele mai vulnerabile la schimbările climatice, toate, cu excepția a patru, sunt africane, conform indicelui de adaptare globală Notre Dame, care măsoară vulnerabilitatea țărilor.

Aproximativ 22 de milioane de oameni din Etiopia, Kenya și Somalia se confruntă cu niveluri ridicate de insecuritate alimentară acută din cauza secetei, un număr estimat că va crește până la 26 de milioane până în februarie, dacă ploile eșuează din nou, a spus WFP.