COVID, întrerupe summit-ul UE, cu noi îmbolnăviri

Coronavirus, a întrerupt summit-ul liderilor UE, asta fiind doar a treia lor întâlnire față în față, de când a început pandemia, după ce șeful executivului UE și prim-ministrul finlandez au contactat persoane infectate.

Coronavirus, a întrerupt summit-ul liderilor UE, asta fiind doar a treia lor întâlnire față în față, de când a început pandemia, după ce șeful executivului UE și prim-ministrul finlandez au contactat persoane infectate.

Un diplomat al Uniunii Europene a declarat că ședința din această săptămână va fi probabil „ultima adunare fizică a liderilor UE pentru o vreme”, deoarece al doilea val al COVID-19 aduce infecții zilnice record și forțează guvernele să restricționeze din nou viețile.

„Nu cred că cineva poate fi absolut sigur cu privire la momentul în care ne vom putea întâlni cu toții împreună”, a spus premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Economia Europei, se află în cea mai gravă recesiune din istorie, după ce blocajele din primăvară au lovit călătoriile și turismul, cu liderii care încă se luptă să ajungă la un acord asupra unei abordări comune pentru combaterea pandemiei.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a părăsit brusc summit-ul, la mai puțin de o oră după ce a început, urmat vineri de premierul finlandez Sanna Marin.

Nici premierul polonez Mateusz Morawiecki, nu a fost prezent deoarece se autoizola la Varșovia chiar înainte de discuții, la care liderii purtau măști de față și se păstrau la distanță.

Primul ministru danez, Mette Frederiksen, a spus la sosirea la Bruxelles că summit-ul „ar trebui să aibă loc ca o conferință video … în loc să se întâlnească fizic”.

Liderii au fost de acord să organizeze apeluri video pentru a coordona măsurile de combatere a pandemiei între cele 27 de țări, ale blocului.

„A existat un acord că, aproape săptămânal acum, ne vom angaja în consultări reciproce în ceea ce privește cele mai bune metode și cele mai bune abordări pentru a face față acestui, al doilea val”, a declarat premierul irlandez Micheal Martin.

Conferințele virtuale sunt mai puțin eficiente pentru a conveni asupra compromisurilor complexe, dar mai sigure decât întâlnirile în persoană, care cresc riscurile de infecție în rândul liderilor UE și al personalului acestora.

Primul ministru al Italiei, Giuseppe Conte, a declarat că apelurile regulate vor contribui la coordonarea mișcărilor de urmărire, măsuri restrictive, vaccinuri și terapii.

Cele 27 de națiuni ale UE au luptat împotriva COVID-19 cu măsuri diferite, uneori contradictorii, în primele luni ale pandemiei și s-au confruntat adesea cu privire la restricțiile de călătorie sau accesul la rechizite medicale.

Unele țări din UE au schimbat acum școlile și universitățile înapoi la învățarea online și unele le spun oamenilor să poarte măști de față, inclusiv pe străzi, în timp ce altele nu au nevoie de niciuna dintre ele. Nivelurile de testare variază, de asemenea, foarte mult.

Sursa informației: https://www.reuters.com/article/us-eu-summit-health-coronavirus/covid-disrupts-eu-summit-as-pandemic-casts-new-shadow-over-europe-idUSKBN27116F