Contribuiți la construirea unei case pentru copii orfani

0 161

Un preot din satul Hârtop, raionul Florești își propune să construiască o casă pentru copiii orfani. Proiectul a luat naștere acum doi ani, grație donațiilor enoriașilor, dar și ale lui Sergiu Boldirescu, care slujește la biserica din sat, relatează nordnews.md

”Va fi o casă pentru copii orfani. Cu mari greutăți, cu multe încercări, cu multe donații, din bani împrumutați, dar ținem la scopul nostru, privim doar înainte. Cu ajutorul tuturor celor care au intenții bune de a susține acest proiect vom ajunge la un bun sfârșit”, spune Sergiu Boldirescu, Parohul bisericii „Nașterea Maicii Domnului.”

Parohul bisericii „Nașterea Maicii Domnului” a început deja să construiască un depozit, unde vor fi păstrate rezervele de cereale.

”În primul rând, am început cu depozitul principal, ca mai apoi deja în vale să fie construcția propriu-zisă. Ce va fi la depozit? Tot. De fapt depozitul e inima unei instituții. Acolo, în primul rând se va păstra grâul, făina, uleiul, tot ceea de ce este nevoie.”

Preotul este ajutat de mai mulți enoriași, care vor să aducă bucurie în sufletele celor mai triști ca noi.

Lucrăm din luna iulie, ajutăm, facem tot ce trebuie. Suntem niște pensionari și altceva nu avem ce să facem. Facem de toate, tot ce trebuie de făcut. Când au fost oale de spălat, am spălat, dacă a trebuit, am făcut niște compoturi, dacă la lucrători le trebuie ajutor, de toate, pe aici, pe colo, a povestit Efimia Pânzari, enoriașă.

Ce putem să facem? Tot ce ne spune preotul, cu ce putem – ajutăm. Pământul acesta trebuie împrăștiat să facem drum frumos mai încolo, pentru lumea care vine la înmormântări. De aici, trebuie luat pământul. Cu ce putem, cu aceea ajutăm și noi, zice Nicolai Brânză, enoriaș.

În curte, va fi amenajat și un muzeu.

”Casa Muzeu, de fapt, ne-am propus să fie o redescoperire a valorilor din trecut și în special, a turiștilor din afara țării, cât și cei de la noi din țară. Să găsească aici o alinare, o mângâiere, ca până la sfârșit să iasă de aici cu concluzia că au fost acasă”, mai relatează  Sergiu Boldirescu.

În muzeu, vor fi expuse lucrările copiilor care învață arta țesutului și a brodatului.

”Învățăm copiii să brodeze. Vrem să ducem tradițiile care le-am învățat și noi de la buneii noștri, de la părinți și vrem să le transmitem mai departe”, menționează Angela Berghii, conducătoare de cerc.

În grija preotului sunt deja opt copii care au mâncare, un loc de somn și toate cele necesare pentru o viață liniștită.

”Complexul va include, o casă pentru copii orfani, o bibliotecă, o cantină socială, un muzeu, un cabinet medical, o sală de lectură, zidul eroilor, un teren de joacă. Tot de ce ar avea nevoie 30 de copii, ca să crească și să se simtă acasă”, afirmă Sergiu Boldirescu.

Cine dorește să contribuie la ridicarea casei de copii în satul Hârtop, poate suna la numărul de telefon 069317395.