Conflictele fiscale digitale, ar putea aduce pagube PIB-ului global.

Tensiunile legate de o taxă digitală pot declanșa un război comercial care ar putea reduce PIB-ul global (produsul intern brut), cu peste 1% în fiecare an, a avertizat OECD.

Statele Unite, Franța, Marea Britanie și Irlanda (sunt doar câteva națiuni implicate într-o dispută de lungă durată), s-au luptat pentru modul de adaptare a sistemului fiscal la noua economie digitală, unde companii precum Apple, Facebook și Amazonul au înflorit. Dezbaterea a primit și mai multă atenție în urma pandemiei coronavirusului, deoarece giganții tehnologiei au profitat de pe urma comenzilor, în timpul șederii la domiciliu.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), a avertizat că țările trebuie să ajungă la un acord sau riscă să afecteze în continuare economia globală.

„Absența unei soluții bazate pe consens … ar putea duce la o creștere a impozitelor unilaterale pe servicii digitale și la o creștere a litigiilor fiscale și comerciale dăunătoare, care ar submina certitudinea fiscală și investițiile”, a declarat luni instituția cu sediul la Paris, într-un comunicat.

„În cel mai rău caz – [este] un război comercial global declanșat de impozitele unilaterale asupra serviciilor digitale la nivel mondial – [astfel] eșecul unui acord ar putea reduce PIB-ul global cu mai mult de 1% anual”, a adăugat OECD.

OECD fusese împuternicită, să aducă națiunile împreună printr-o abordare internațională comună a impozitării digitale. Această slujbă a devenit mai grea pe măsură ce pandemia a împiedicat întâlnirile față în față, dar a fost înlăturată și de decizia SUA de a ieși din negocieri, în iunie.

Drept urmare, OECD a confirmat că nu va exista un acord în acest an – conform programării inițiale. În schimb, organizația își propune să ajungă la un acord până la „mijlocul anului 2021”.

Comisia Europeană, brațul executiv al UE, a declarat că va căuta o taxă digitală la nivelul UE dacă nu va exista un acord la OECD până la sfârșitul anului 2020.

„Este imperativ să luăm această lucrare peste linia de sosire. Eșecul ar risca ca războaiele fiscale să se transforme în războaie comerciale într-un moment în care economia globală suferă deja enorm „, a declarat luni Angel Gurría, secretarul general al OECD.

Economia mondială, se așteaptă, să scadă cu 4,5% în acest an, conform previziunilor făcute de OECD în septembrie.

Sursă informație: https://www.cnbc.com/2020/10/12/digital-tax-tensions-could-wipe-1percent-off-global-gdp-annually-oecd-says.html