Condiționări prea stricte pentru Horeca?

În 2020, viața economică și socială a avut de suferit din cauza pandemiei. Iar Horeca a fost deseori etichetată ca focar Covid-19.

Reprezentanții hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor susțin că de multe ori sunt tratați ca niște infractori, iar odată cu reducerea programului până la ora 22:00, au loc abuzuri din partea organelor de control.

”Vin să verifice exact la 22:00 dacă mai este cineva în sală sau nu și nu-i interesează absolut nimic, că acea persoană este în drum spre ieșire sau că își termină paharul de apă”, exemplifică președintele Asociației ”MĂR”, Aneta Zasavițchi.

”Sau că așteaptă taxiul, n-o să-l scoți afară, în ploaie. Sunt momente diferite, când nu poți să dai afară omul când e minus 20 sau ploaie. Și ce înseamnă, că trebuie să primim amendă pentru asta? Cerem scuze…”, se revoltă Petru Chicu, bucătar-șef, proprietar restaurant

Horeca este nemulțumită de poziția Guvernului și califică intervenția autorităților în perioada pandemică drept echivalentă cu zero.

Deci practic la creditări, este un procent foarte mic care a accedat și asta a fost la începutul pandemiei pentru că după asta, în vară, băncile comerciale nu mai doreau neoficial să ofere credite nici la angajații sectorului Horeca și nici sectorului Horeca”, specifică Aneta Zasavițchi.

Practic la mine toți angajații sunt cu familie și copii. La care, prin legea se zicea că dacă omul scrie foaie de eliberare din propria inițiativă, el rămâne fără asigurare medicală. Vă dați seama, în pandemie, cu copii, să rămâi fără asigurare medicală. Mai dă-i încă un șut și zbori de-afară. Pentru mine a fost foarte greu și eu n-am făcut acest lucru, eu i-am lăsat pe toți angajații la mine, am achitat toate impozitele, pe care, într-un fel, ni s-a spus că ni se va scuti. Când, peste trei luni de zile, ni s-a spus că trebuie achitate și cu penalitate că trei luni de zile nu ați achitat”, adaugă Chicu.

Pe mine ce m-a mirat, tot în timpul pandemiei, cred că numai în Moldova se poate întâmpla așa ceva, fiind în chirie – s-a mărit chiria. Chiar în timpul pandemiei, asta în genere a fost…”, comentează Galina Vremea, proprietar de cafenea.

Regimul de activitate al restaurantelor și cafenelelor, de la ora 07:00 până la 22:00, se menține până la 15 februarie, însă agenții economici nu sunt deloc optimiști.

Urmăriți emisiunea Actualitatea LA RAPORT cu Mihaela Rudenco, care aduce în vizor principalele evenimente din țară informându-vă rapid și echidistant.