Cine va beneficia de a treia doză de vaccin

0 88

Important pentru cetățenii moldoveni. A fost dat startul campaniei de administrare a dozei booster de vaccin împotriva COVID-19. Astfel, conaționalii noștri care s-au vaccinat în țară sau peste hotare vor avea posibilitatea să-și administreze doza trei de vaccin împotriva COVID-19. Mai exact, doza suplimentară de vaccin împotriva coronavirusului reprezintă o doză adițională, administrată persoanelor sever imuno-compromise și care au un sistem imun slăbit și nu dezvoltă un răspuns imun suficient de puternic.

Potrivit autorităților, doza booster se administrează la un interval de cel puțin șase luni de la primirea primului vaccin anti-COVID.

Svetlana Nicolaescu, secretar de stat, Ministerul Sănătății: „Deci, doza booster se administrează la un interval de cel puțin șase luni pentru vaccinarul a căror schemă primară este cu două doze și doar în cazul vaccinului Iansen, doza booster se admnistrează la interval de două luni după administrarea primei doze. În cazul dozei booster se aplică atât scheme cu același vaccin cu care a fost realizată schema primară, dar sunt absolut recomandabile și schemele încrucișate.”

Potrivit Ministerului Sănătății, prioritate pentru administrarea dozei booster au angajații instituțiilor medico-sanitare, personalul și beneficiarii din cadrul azilurilor și centrelor de plasament temporar sau de lungă durată, adulții cu vârsta mai mare de 60 de ani, persoanele cu vârsta 18-60 de ani, care prezintă cormobidități și un risc sporit de a dezvolta forme grave și de deces, angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, lucrătorii din domeniul de educație, personalul din cadrul serviciilor sociale.