Cine mai are nevoie de literatură, în era TikTok-ului?…

0 28

Deși industria cărții este tot mai înghesuită de internet, oricum literatura este cea care leagă trecutul de prezent și prezentul de viitor, iar pasiunea lecturii încă nu a dispărut. 

 

Cea mai citită carte din lume este Biblia, iar cea mai vândută carte pentru copii este seria Harry Potter a scriitoarei britanice J. K. Rowling, care s-a vândut în peste 450 de milioane de exemplare.

Cea mai scumpă carte din lume a fost cumpărată de Bill Gates pentru suma de 30.8 milioane de dolari. Cartea este Codex Leicester a lui Leonardo da Vinci.

Cea mai lungă propoziție scrisă într-o carte îi aparține lui Victor Hugo. Acesta a scris în Mizerabilii o propoziție care conținea 823 de cuvinte.

Prozatorul român Marin Preda nu a scris niciodată cu pixul sau cu creionul. Scria cu un stilou cu penița de aur, care după moartea lui nu a mai funcționat niciodată. Penița era tocită mai mult într-o parte și pentru a scrie cu el trebuia să știi în ce poziție să-l apleci, dar nimeni nu a reușit să-l facă să scrie.

Cum pe vremea aceea nu existau mașini de scris, nici calculatoare, soția lui Tolstoi a trebuit să copieze de mână tot romanul Război și pace de șapte ori.

Prima carte scrisă cu ajutorul unei mașini de scris a fost Aventurile lui Tom Sawyer a lui Mark Twain.

Manuscrisul original al romanului Șoareci și oameni de John Steinbeck a fost mâncat de un câine.

Japonezii au un cuvânt care înseamnă „să cumperi o grămadă de cărți, pe care apoi să nu apuci să le citești”. Cuvântul e „tsundoku”.

La 8 septembrie este marcată Ziua Mondială a Literaturii.