(CERCETARE) Bebelușii sunt plini de microplastice. Ce facem?

O cercetare îngrijorătoare a constatat că bebelușii au de 15 ori mai multe microplastice în organism decât adulții.

 

Microplasticele sunt mici bucăți de plastic cu o dimensiune mai mică de cinci mm, aproximativ cât grosimea unei monede de doi euro.

 

Microplasticul este utilizat într-o varietate de industrii, inclusiv în domeniul cosmeticelor, al biotehnologiei, al produselor de spălat și al capsulelor de medicamente.

 

Dar ele pot fi create și atunci când obiectele din plastic sunt descompuse. Acest lucru se poate întâmpla din ceva la fel de simplu ca și spălarea hainelor sintetice sub un robinet.

 

Cercetătorii cred că modul în care bebelușii consumă niveluri atât de ridicate de microplastice este prin intermediul jucăriilor de mestecat, cum ar fi suzetele, și prin târârea pe covoare care conțin microplastice.

 

Echipa a căutat două tipuri comune de microplastice, polietilen tereftalat (PET) și policarbonat (PC). Pentru a găsi PET și PC, au examinat nivelurile de microplastice din eșantioanele de fecale de la 10 adulți și șase bebeluși din statul New York, SUA.

 

În toate probele au găsit cel puțin un tip de microplastic. Ceea ce înseamnă că este foarte probabil să existe microplastice și în cazul adulților.

 

Însă, atunci când au comparat probele de la bebeluși cu cele de la adulți, cercetătorii au găsit de cel puțin 10 ori mai multe la bebeluși.

 

De ce sunt microplasticele o problemă?

Din păcate, juriul încă nu a stabilit care sunt efectele exacte ale microplasticelor asupra sănătății umane. Dar există o îngrijorare tot mai mare că acestea pot fi foarte dăunătoare atunci când sunt ingerate.

 

Cele mai mici bucăți sunt capabile să traverseze membranele celulare și să intre în circulația noastră.

 

Oamenii de știință obișnuiau să creadă că microplasticele ar trece inofensive prin tractul gastrointestinal. Dar cercetările recente sugerează că cele mai mici bucăți sunt capabile să traverseze membranele celulare și să intre în circulație.

 

Acest lucru este îngrijorător, deoarece cercetările asupra microplasticelor la animalele de laborator au provocat moartea celulelor, inflamații și tulburări metabolice.

 

Eliminarea microplasticelor din industrii

Știm deja mai multe despre motivele pentru care microplasticele sunt dăunătoare pentru mediu.

 

Anul trecut, oamenii de știință de la Universitatea Duke au arătat că peștii sunt afectați de substanțele chimice din microplasticele din ocean. Multe dintre microplasticele rupte în urma spălării hainelor sintetice vor ajunge în ocean.

 

De asemenea, pentru o vreme s-a crezut că microplasticele consumate de pești vor fi digerate fără prea mult rău. Dar cercetarea de la Universitatea Duke a contrazis acest lucru.

 

Aceștia au descoperit că substanțele chimice care acoperă microplasticele afectau hormonii de reproducere ai peștilor.

 

Să scăpăm de microplastice o dată pentru totdeauna

În calitate de filtratoare ale mării, midiile ar putea veni în ajutor, eliminând microplasticele din oceane.

 

Dar nu doar midiile fac treaba asta. Cercetătorii au descoperit că un grup de 300 de midii ar putea filtra 250.000 de bucăți de microplastice pe oră.

 

Modelarea computerizată sugerează că, într-o bună zi, midiile ar putea fi responsabile pentru filtrarea a 25 % din microplasticele din apa care le înconjoară.

 

Dacă utilizarea unei midii pentru a curăța jucăriile copilului dumneavoastră nu pare atât de fezabilă, este recomandat să reduceți cantitatea de fibre sintetice pe care o cumpărați.

 

Acestea fiind spuse, nu este recomandat să aruncați la coșul de gunoi tot gunoiul sintetic vechi, deoarece acesta ar ajunge probabil într-un depozit de deșeuri, unde nu va avea niciodată șansa de a se descompune.

 

Există filtre pe care le puteți cumpăra și care pot capta microplasticele care se desprind de pe hainele dumneavoastră sintetice. Sau, alternativ, vă puteți modifica spălarea săptămânală pentru a aștepta până când aveți o încărcătură plină, deoarece spălarea unei încărcături pline reduce frecarea, ceea ce duce la mai puține fibre care se duc la canal.

 

Sursa informației: https://www.euronews.com/green/2021/10/01/babies-are-full-of-microplastics-new-research-shows