Cei mai înalți oameni din lume se micșorează. Care este motivul?!

0 61

Institutul național de statistică din Olanda a confirmat că bărbații și femeile din această țară rămân cei mai înalți oameni de pe planetă, însă, în același timp, cifrele arată că olandezii se micșorează, relatează The Guardian.

 

În ultimele șase decenii, olandezi s-au situat în vârful clasamentului mondial al înălțimii, cele mai proaspete date sugerând că înălțimea medie a unui bărbat de 19 ani era de 182,9 cm în 2020, în timp ce femeile de aceeași vârstă măsurau 169,3 cm.

 

Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), o instituție guvernamentală, spune că Olanda a ocupat primul loc în lume la acest capitol încă din 1958. Doar în 1967, bărbații au căzut pe locul doi, însă au revenit după un an.

De ce se „micșorează” olandezii

„Scăderea este legată parțial de imigrația în ascensiune, a populației mai scunde și a copiilor născuți din aceste populații în Olanda”, au explicat statisticienii guvernamentali. „Creșterea a stagnat și în generațiile în care ambii părinți s-au născut în Olanda, dar și în generațiile în care toți cei patru bunici s-au născut în Olanda. Bărbații sută la sută olandezi nu au mai crescut, iar la femei tendința este de scădere”.

 

Oamenii de știință au venit cu câteva explicații posibile și chiar soluții pentru remedierea acestei „crize”.

 

Descoperirea unei tendințe similare în SUA sugerează că alimentația nesănătoasă, de tip fast-food, ar putea fi o cauză a scăderii în înălțime.

 

„Este posibil ca dietele să se fi schimbat”, a spus Dr. Gert Stulp, de la Facultatea de Științe Comportamentale și Sociale a Universității din Groningen. „Poate că dietele din ultimii ani au avut mai puțini nutrienți importanți pentru creștere. Se crede că acesta este motivul pentru care americanii scad în înălțime; diete mai sărace, mai multe calorii, dar mai puțini nutrimente. O altă speculație este că scăderea înălțimii ar putea fi cauzată de faptul că mai mulți oameni exclud din diete produsele de origine animală. Dar, din nou, nu există dovezi clare în acest sens.”

Cine au fost cei mai înalți înaintea olandezilor

Însă statisticile le spun olandezilor că nimic nu este veșnic. Cu mai mult de un secol în urmă, cei mai înalți oameni din lume erau în principal în America de Nord și Europa de Nord, Suedia și Norvegia deținând recordurile.

 

Abia în prima jumătate a anilor 1900, Țările de Jos s-au bucurat de o ascensiune, iar în anii 1950 au ajuns în top.