Ce se întâmplă cu portul Giurgiulești. Părerea experților

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a devenit proprietar 100% al Portului Giurgiulești, unul dintre cele mai importante obiective strategice din Republica Moldova. Experții califică această mișcare drept una stranie.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: Nu-i clar cine l-a vândut, nu e clar cine a putut vinde portul. Că din ce văd eu, compania este alta decât cea care pretindea că este proprietar. Și doi – nu e clar cum a putut fi procurat în condițiile în care acțiunile lui sunt sub sechestru, deci e foarte neclară situația. Portul acesta 20 de ani se află în ceață și continuă să se afle în ceață. El este un punct strategic inclusiv pentru exportul de producție agricolă și el ar trebui să fie un element strategic al țării noastre, numai că noi ne-am trezit că cele mai strategice ramuri ale țării noastre, nu știm cine este proprietar și cum au ajuns ei proprietari și ce se întâmplă cu ele.”

Republica Moldova este unica țară în lume ce are un port internațional într-un sat.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: ”Noi, o țară, care pretindem că suntem țară europeană și civilizată, noi, cele mai mari obiective strategice – Aeroportul Internațional – noi habar nu avem ce-i cu dânsul, portul internațional – habar nu avem și țara asta habar nu avem ce-i cu dânsa. Stai și de gândești, Doamne, unde trăim noi și ce-i de capul nostru?”

BERD este acționar al portului încă din 1995 și declară că își propune să promoveze continuarea funcționării și dezvoltării obiectivului. Într-un comunicat al băncii se mai anunță că aceasta va continua politica de atragere a investitorilor internaționali.

Giurgiulești este singurul port maritim-fluvial al Republicii Moldova situat pe Dunăre și facilitează, în medie, comerțul companiilor moldovenești cu peste 50