Ce recoltă de cereale prognozează specialiștii?

0 103

Campania de recoltare a cerealelor din prima grupă în Moldova este pe sfârșite, deși din cauza condițiilor meteo nefavorabile din ultimele săptămâni a fost tărăgănată. Potrivit informațiilor oferite de Ministerul Agriculturii se estimează o recoltă bogată în acest an, scrie agroexpert.md.

”Conform informațiilor din direcțiile agricole, s-a recoltat în jur de 80% din suprafața totală supusă recoltării. Avem recoltate în jur de 1 milion 200 mii tone, dar dacă să ne referim la suprafețele care încă nu au fost recoltate din cauza condițiilor meteo, ploile cu vijelii și grindină, estimăm că vom avea o majorare a recoltei cu circa 200 mii tone”, a subliniat Vasile Șarban, șef de Direcție la Minister.

Nedeclararea cantității totale recoltate de către producătorii agricoli cauzează anumite probleme în ceea ce privește asigurarea securității alimentare și luarea deciziilor corecte în cadrul instituției.

”Anual raportarea recoltării cerealelor în toate raioanele întârzie, dar în afară de aceasta, se și declară nu în totalitate, fapt ce cauzează deseori confuzii, un exemplu este și situația de anul trecut când din motiv că agenții economici nu au raportat cantitatea totală de grâu recoltată, iar acest lucru, statistic a creat o panică națională că există insuficiență de grâu în țară și că va fi imposibilă asigurarea securității alimentare. Anume statistic grâul urma să fie consumat prin lunile mai-iunie, însă de fapt, realitatea a demonstrat că ne-a ajuns grâu până în prezent, nu a fost simțită nicio criză de pâine, respectiv este evident că multă producție se ascunde și nu se declară”, a adăugat oficialul.

Pentru anul agricol 2021-2022 au fost semănate circa 318 mii hectare de grâu, ceia ce constituie cu 4 la sută mai mult decât în anul trecut și 64 mii ha de orz, constituind cu 18% mai mult decât în anul 2020.