Ce mai consumă moldovenii în perioada de post

Postul este foarte important, atât pentru sănătatea trupească, cât și cea sufletească. În această perioadă, creștinii trebuie să se abțină de la alimente de origine animală, dar și de la alte pofte sau gânduri necuviincioase.

Ținând cont și de scumpirile din ultima vreme, moldovenii cumpără acum mai mult cartofi, fasole și varză, și pentru că sunt la un preț accesibil.

„În post mâncăm fasole, cartofi, borș cu sfeclă. Azi am cumpărat de la piața ulei și verdețuri. De aici voi cumpăra fasole, căci sunt ceva mai ieftine. Cea mai ieftină este la 25 kg.”

„Îmi plac salatele de verdețuri, sfeclă roșie, morcov , fasole, cartofi și altele. Ținem postul nu în întregime, dar îl ținem. Prețurile la legume și fructe oricum cam sunt scumpe.”      

„Am cumpărat de post azi, cartofi, ardei, ceapă verde, morcov și mai am de luat mere. Prețurile îmi par normale, după cum, încă normale. ”

 Pentru unii, postul nu înseamnă doar să te abții de la unele alimente, ci presupune mai degrabă curățenie sufletească.

„Ce este aceea mâncăm nu mai căutăm și nici nu credem în toate astea. Poate în suflet e importantă perioada asta, dar așa nu…” 

„Eu post nu țin, eu mănânc totul la rând, tot ce este pentru organism. Nu în tocmai postul e necesar și nici rațional. Individul care se alimentează corect el regulează cu proteinele, glucidele așa că nu e neapărat.”     

Postul nu se ține pentru slăbire, deși are și rol detoxifiant și puteți profita de rețete sănătoase în această perioadă, pentru a elimina toxinele acumulate. Consumul de alimente de proveniență vegetală ajută și la pierderea în greutate, însă nu trebuie să considerăm postul o cură de slăbire, ci un ritual pentru trup și minte.