Carnea de vită dă naştere la dezabateri aprinse în Spania

Creşterea vacilor în regim intensiv şi impactul acestui sector asupra mediului au inflamat dezbaterea politică în Spania, primul consumator de carne din Europa. Ministrul Consumului, Alberto Garzón, a fost cel care a dat semnalul de atac asupra a ceea ce acesta a numit supraproducţia de carne din ţara sa, scrie agrimanet.ro.

“Abia recent am început să examinăm impactul lanţului de producţie a cărnii, în special a cărnii de vită”, a declarat Alberto Garzón.

Garzón are în vedere în special fermele uriaşe (‘macro-granjas’), facilităţi gigantice de creştere a vitelor care cunosc în prezent o dezvoltare accelerată în Spania. Companiile de acest tip „găsesc un sat într-o zonă depopulată a Spaniei şi pun acolo 4.000, 5.000 sau chiar 10.000 de capete de vite. Acestea poluează solul, poluează apa, şi apoi exportă această carne de calitate inferioară care provine de la animale maltratate”, a adăugat Garzón.

Declaraţiile lui Garzón, liderul formaţiunii Izquierda Unida (IU), aliată cu partidul socialist spaniol (PSOE) în cadrul coaliţiei guvernamentale, au declanşat critici aprinse din partea asociaţiilor crescătorilor de animale, cum este de exemplu UPA (Uniunea Micilor Agricultori).

„În Spania nu există animale maltratate”, precizează UPA, denunţând o serie de „minciuni” şi „exprimări nepotrivite”, care ar putea avea „efecte dezastruoase asupra exporturilor spaniole de produse din carne”.

Este vorba de un „atac împotriva agricultorilor” şi „împotriva imaginii Spaniei”, a reacţionat, la rândul său, liderul opoziţiei Pablo Casado (Partidul Popular). Chiar şi unii politicieni socialişti, conducător ai regiunilor a căror economie se bazează pe creşterea vitelor, au cerut demisia lui Alberto Garzón.

În faţa acestui val de critici, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Madrid, Isabel Rodriguez, a vorbit de „o opinie personală” a ministrului Consumului. Executivul „susţine creşterea animalelor, care are o contribuţie decisivă asupra economiei, asupra exporturilor noastre şi a coeziunii teritoriale a Spaniei”, a subliniat Rodriguez.

Alberto Garzón a provocat, încă din luna iulie, panică în interiorul Executivului denunţând „supraconsumul” de carne din Spania. Atunci, premierul Pedro Sanchez, în dorinţa de a linişti sectorul cărnii, a mărturisit că nu poate rezista la o „coastă de vită”.

FAO susţine că un spaniol consumă, în medie, 98,8 kilograme de carne pe an, faţă de o medie de 42 de kilograme la nivel mondial. Asta face din Spania primul consumator de carne din Europa, pe cap de locuitor, urmată de Portugalia (94,7 kilograme) şi Polonia (88,5 kilograme).

După un material AGERPRES.

Sursă: agrimanet.ro