Care sunt cele mai cultivate culturi în Moldova?

0 115

Grâul, porumbul și floarea soarelui au fost anul trecut cele mai răspândite culturi agricole în Republica Moldova. În nordul și sudul țării agricultorii dau preferinţă culturilor cerealiere, pe când fermierii din centrul țării s-au specializat mai mult în creșterea fructelor și culturilor nucifere.

Datele se referă la terenurile din gestiunea gospodăriilor ţărăneşti şi a întreprinderilor agricole şi se regăsesc în rapoartele Biroului Național de statistică.

Anul trecut, fermierii din nordul Moldovei au semănat peste 130 de mii de hectare de floarea soarelui, în jur de 110 mii de hectare de grâu și aproape 90 de mii de hectare de porumb, de altfel, cele mai multe din țară.

Agricultorii din această zonă a ţării s-au făcut cunoscuţi și prin faptul că au cultivat cele mai întinse suprafețe de cartofi și sfeclă de zahăr. Aceste culturi s-au recoltat mai mult în raioanele Briceni, Drochia și Dondușeni. Nordul Moldovei se remarcă şi prin cele mai mari livezi de mere.

Și în centrul țării, agricultorii au semănat mult porumb, grâu și floarea soarelui. Totuși, fermierii din acestă zonă au reușit să înființeze cele mai mari livezi de culturi nucifere din Moldova, care se întind pe aproximativ 6 mii de hectare. În raionul Anenii Noi sunt cele mai multe livezi de nuci, aproximativ 2 200 de hectare, aproape cât suprafața tuturor plantațiilor din sudul țării.

În schimb, fermierii din raioanele de sud, dețin cele mai imense podgorii din țară. Aici se regăsesc peste 14 mii de hectare de viță-de-vie, dublu față de suprafețele existente în raioanele din centru și nord.

Numai agricultorii din raioanele Cahul şi Cantemir deţin podgorii care la un loc fac aproape cât toate plantaţiile de vie din centrul ţării. Curios e și faptul că anul trecut, sudul a fost pe locul doi în țară după suprafața terenurilor semănate cu grâu, porumb și floarea soarelui.

 

sursa: publika.md