Care este diferența dintre suc, nectar, băuturi din fructe și legume?

Piața internă este asigurată cu sortiment bogat de sucuri, nectaruri și băuturi răcoritoare al cărui ambalaj este identic după forma de prezentare, însă a căror compoziție este diferită după proporția de fructe, legume și după valoarea nutrițională.

Diferențierea sucurilor de nectare și băuturi cu suc de fructe şi de legume, prin intermediul informației de pe ambalaj permite consumatorilor să ia o decizie de cumpărare în cunoștință de cauză, adecvată dorințelor și nevoilor nutriționale individuale.

Astfel, la alegerea acestor produse consumatorii trebuie să cunoască:

Ce este un suc?

Un suc obţinut prin stoarcere directă este sucul obținut prin procedee mecanice nemijlocit din fructe şi legume proaspete fără adaosuri de zaharuri sau miere.

Un suc reconstituit (limpezit, nelimpezit) este sucul obținut în urma restabilirii sucului concentrat cu apă potabilă în proporții care asigură caracteristicile fizico-chimice, microbiologice şi organoleptice ale sucului, cu reconstituirea aromei prin adăugarea concentratului de substanţe aromatice naturale sau fără reconstituirea aromei.

 Ce este un nectar?

Nectar este produsul lichid nefermentat, dar fermentabil, obţinut prin amestecarea unuia sau mai multor tipuri de sucuri de fructe sau legume ori piure, prin adaos de apă potabilă, zaharuri sau miere naturală, cu sau fără adaos de ingrediente gustative şi substanţe aromatice naturale volatile, conservat prin metode fizice. Fracția mastică minimă a conținutului de fructe (suc şi piure) este de 25 la sută pentru nectarele de fructe şi de 50% pentru nectarele de legume. Adaosul de zaharuri sau miere se permite doar în cantități de până la 20 la sută din masa totală a produsului finit.

Multe fructe din cauza nivelului ridicat de acizi și fibre pe care îl conțin, sunt îmbunătățite prin adaos de apă și zahăr. Dacă nectarul conține zaharuri în mod natural, mențiunea „conține zaharuri prezente în mod natural” ar trebui să apară de asemenea pe etichetă.

Ce sunt băuturile cu suc?

Băuturi cu suc de fructe sau de legume sunt băuturile nealcoolice care conțin cel puţin 4% de suc de fructe sau legume.

În băuturi, fructul este folosit în principal ca și aromă. Acestea conțin cantități mici de suc de fructe, apă potabilă, aromă naturală specifică fructului și zahăr. În aceste băuturi sunt permise prezenţa de arome artificiale, coloranţi, îndulcitori, stabilizatori, celuloză, zahăr şi acid citric şi alţi aditivi alimentari. La fabricarea băuturilor care conţin suc de legume, se pot adăuga sare, oţet, condimente, ierburi.

Având în vedere că din punct de vedere nutrițional există diferențe dintre suc obținut prin stoarcere directă, suc reconstituit, nectar și băutură cu suc de fructe, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă consumatorii să citească cu atenție informația de pe etichetă atunci când aleg să procure un produs alimentar.

Pentru asigurarea unui nivel ridicat de protecție a sănătății consumatorilor și pentru garantarea dreptului acestora la informare, operatorii din domeniul alimentar trebuie să  asigure informarea corectă a consumatorilor cu privire la produsele alimentare pe care le comercializează prin intermediul etichetei acestora.