Căpșunele autohtone, mai scumpe de două ori decât cele de import

Sezonul căpșunelor autohtone cultivate în sere a început la sfârșitul săptămânii trecute. Primele oferte au apărut în rețelele sociale și în grupuri specializate de comunicare. Prețul este exact cel prognozat în urmă cu o lună de reprezentanții Asociației “Pomușoarele Moldovei” – 100-120 lei pentru un kilogram, cu condiția livrării a nu mai puțin de 3 kilograme.

Mulți producători de pomuşoare susţin că la sfârșitul celei de-a doua decade a lunii, căpșunile, chiar și cele cultivate pe teren protejat, sunt încă foarte departe de maturitatea necesară pentru a fi comercializate. La moment, cele din sere sunt oferite spre vânzare doar de câteva întreprinderi.

Potrivit experților de la EastFruit, producătorilor le va fi dificil să comercializeze chiar și o cantitate mică de produse la prețul stabilit în prezent. Deoarece acesta diferă foarte mult de nivelul actual al costurilor pentru căpșunile importate din Turcia şi Grecia – prețul angro al acestora a scăzut de la 80 până la 50 pentru un kilogram. În piețele cu amănuntul din Chișinău acestea se comercializează cu 55-65 de lei, în supermarketuri – până la 70 per kilogram.

Primele oferte de vânzare a căpșunilor locale în rețelele de socializare au strâns sute de reacţii, majoritatea dintre ele fiind negative. Mai mulți susțin că, chiar și pentru gustul unic al căpşunelor autohtone, nu ar plăti de două ori mai mult decât pentru cele importate şi fără gust.

sursa: agravista.md