Când vor fi acordate plățile directe per cap de animal

0 82

Plățile directe per cap de animal se vor acorda în premieră în acest an. După primul apel desfășurat, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a recepționat 416 de solicitări, dintre care 197 – pentru deținătorii de bovine, 128 – ovine și 91 – caprine. În total, 322 de fermieri vor beneficia de susținere. Plata directă per cap de animal se acordă o singură dată pe an.

În cadrul unei ședințe la AIPA, reprezentanții asociațiilor de profil din sectorul zootehnic au solicitat ca în procesul de examinare a cererilor, termenul limită per etapă să fie diminuat.

Directorul Agenției a dat asigurări că, în a doua jumătate a lunii august, se va depune tot efortul pentru a demara procesul de autorizare a plăților pentru solicitanții ale căror dosare au fost declarate valide.

Banii vor fi alocați din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural și, conform datelor preliminare, vor contribui la stimularea creșterii și întreținerii a peste 13 mii de bovine, mai mult de 28 de mii de ovine și aproape 11 mii – caprine.

În anul 2021, pentru implementarea acestui mecanism de plată au fost distribuite 80 de milioane de lei – surse ce urmează a fi virate pe conturile solicitanților de plăți.

Numărul de bovine, ovine și caprine s-a diminuat abrupt în ultimii 20 de ani și, în consecință, Moldova, din țara exportatoare de produse lactate, a ajuns să importe peste o treime din necesarul de lactate.