Călduri insuportabile vin peste Moldova

0 341

Estul Europei va fi trecut prin foc și apă în următoarele zile. Meteorologii prognozează un nou val de caniculă, care va afecta inclusiv Republica Moldova. Căldurile insuportabile, care vor ridica mercurul din termometre chiar și până la 37 de grade Celsius, ar putea fi urmate de furtuni puternice cu descărcări electrice.

Un ciclon începe să se dezvolte în Marea Neagră, iar meteorologii prognozează că vor cădea cantități uriașe de apă, de circa 200 de litri pe metru pătrat, în sudul Rusiei şi Ucrainei. Acelaşi ciclon afectează deja nordul Turciei, unde au fost înregistrate inundații și alunecări de teren.

Între timp, sudul Europei se confruntă deja de câteva zile cu un val de caniculă, alimentat de anticiclonul subtropical „Lucifer” venit din Sahara. Temperaturile ridicate au contribuit la incendii puternice și au ucis zeci de oameni în Italia, Grecia, Turcia și Algeria.

Autoritățile de la Alger au decretat 3 zile de doliu naţional după moartea a cel puțin 65 de oameni. În Sicilia, unde pompierii continuă să lupte cu flăcările, au fost înregistrate 48.8 grade Celsius, fiind atinse cele mai mari valori din Europa. Recordul precedent era de 48 de grade Celsius și a fost înregistrat în 1977, la Atena.

Acelaşi val de caniculă se îndreaptă acum spre Peninsula Iberică. Autorităţile portugheze au anunţat deja despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetaţie. La rândul său, meteorologii din Spania au anunțat că temperaturile vor depăși 44 de grade Celsius în unele zone.

Și Rusia este cuprinsă de flăcări. Incendiile din Siberia au căpătat proporţii catastrofale. Suprafaţa mistuită a ajuns la 6,7 milioane de hectare, depăşind toate celelalte incendii din lume la un loc.

Specialiştii avertizează că tot ceea ce se întâmplă acum în Siberia sau în zona Mediteranei, se va amplifica în viitor. Fenomenele vor fi mai dese și vor dura mai mult.

În Republica Moldova, pentru săptămâna viitoare sunt prognozate temperaturi de până la 37 grade Celsius pe timp de zi și + 24 – noaptea.