„Călător pe meridiane culturale”, un nou proiect implementat la Fălești

0 43

Recent, în raionul Fălești a fost lansat proiectul transfrontalier „Călător pe meridiane culturale”. Scopul și obiectivele pentru raionul Fălești sunt restaurarea, reabilitarea monumentului de arhitectură, drumului istoric de acces din pavaj de granit „Ștefan cel Mare” din orașul Fălești (fosta stradă Ferdinant I) și lucrările interne de reparație și procurare a echipamentelor necesare pentru Muzeul raional de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi” din orașul Falești.

Unul din obiectivele principale ale proiectului este și consolidarea, conservarea și dotarea muzeului memorial literar „Ion Creangă” și întregului ansamblu local „Bojdeuca lui Ion Creangă” din municipiul Iași.

Atingerea obiectivelor comune va dezvolta în continuare cooperarea transfrontalieră dintre Republica Moldova și România, prin organizarea schimbului de experiențe și dezvoltarea  activităților culturale în județul Iași și raionul Fălești, dar și implementarea activităților din cadrul proiectului și promovarea patrimoniului cultural.

Luând în considerare secvențele istorice comune ale ambelor țări, precum și asemănările dintre obiceiuri și comportament social, impresionarea unei dimensiuni transfrontaliere pentru cultura locală a acestor două zone țintă face posibilă valorizarea sinergiilor patrimoniului cultural-istoric care nu ar fi putut, în mod izolat, să apară în fața abordărilor individuale.

Proiectul dat va avea un impact pozitiv asupra tuturor locuitorilor din raionul Fălești, care se vor bucura în urma implementării proiectului participând la diferute activități culturale. Totodată, proiectul va contribui la atingerea obiectivului principal de a crea un oraș modern cu infrastructură dezvoltată, un nivel sporit de cultură, un sistem social de calitate și echitabil, cu spațiu plăcut pentru comunitatea locală.

Bugetul total al proiectului este de 1.724.351,65 euro, inclusiv 681.510,00 euro pentru partenerii din raionul Fălești, implementarea fiind planificată pe o perioadă 24 de luni. Acesta este finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020