Brimato – plantă pe care cresc concomitent vinete și roșii / FOTO

0 100

Oamenii de știință din agricultură de la Institutul de Cercetare a Legumelor din India au reuşit să cultive cu succes brimato, o planta pe care cresc concomitent vinete și roșii. Fiecare plantă produce până la 2,3 kg de roșii și 2,6 kg de vinete. Deja se planifică cultivarea ei pe scară largă.

„Altoirea tomatelor și a vinetelor a avut succes. Amândouă legumele sunt din aceeași familie, deși au caracteristici diferite”, au declarat cercetătorii, care  lucrează de ceva timp la această nouă metodă de altoire.

Brimato se deosebește prin rezistența vinetelor, care pot rezista atât la umiditate excesivă, cât și la secetă.

„Când o vânătă are 25 până la 30 de zile și o roșie are 22 până la 25 de zile, acestea sunt altoite împreună. Datorită rezistenței sale la îngheț, se folosește ca portaltoi vânăta, după care se altoiesc două plante vegetale. După altoire, planta este păstrată într-un mediu controlat, cu temperatură, umiditate și lumină atent controlate. Ulterior, planta brimato este ținută la umbră timp de cinci până la șapte zile. În general, întreaga operațiune de altoire durează până la 18 zile, după care planta este gata pentru transplantare în câmp”, explică cercetătorii.

Există planuri de a crește brimato la scară largă. În 60-70 de zile de la plantare, plantele încep să producă vinete și roșii.

Această metodă este ideală pentru cultivarea atât în încăperi, cât şi pe terase. Cercetarea și experimentarea acesteia sunt în desfășurare împreună cu fermierii pentru a vedea cum se poate extinde cultivarea brimato.