Autoritățile vor să reducă emisiile GES cu 70% până în 2030

Moldova a înregistrat rezultate îmbucurătoare la capitolul emisiilor de gaze cu efect de seră. Acestea s-au micșorat cu aproximativ 69 la sută față de 1990, depășind astfel cu 4% angajamentele în cadrul Acordului de la Paris.

Anunțul a fost făcut de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în cadrul Dialogului de politici „Chișinău spre Glasgow”, desfășurat, online.

Cele mai semnificative reduceri ale emisiilor de gaze cu efect de seră s-au înscris în agricultură, depășind cu 26 la sută țintele pentru 2020, iar în zona de producere a energiei electrice și termice au scăzut cu 19%.

Totuși creşteri esențiale sunt în sectorul rezidențial – cu 49 la sută, transporturi – cu 37% şi procesele industriale – cu 39%.

Republica Moldova este vulnerabilă la schimbările climatice, în ciuda faptului că are o contribuție minoră la nivelul emisiilor globale.

Pentru a-și aduce contribuția la realizarea Acordului de la Paris, autoritățile de la Chișinău s-au angajat să reducă necondiționat emisiile de GES cu 70 la sută către anul 2030 față de 1990.

Potrivit Acordului de la Paris, fiecare stat trebuie să elaboreze și să prezinte Contribuțiile Naționale Determinate. Acestea planifică atenuarea emisiilor de GES și adaptarea la schimbările climatice. În pofida faptului că Contribuțiile Naționale Determinate au conjugat eforturile privind schimbările climatice, acestea nu au fost suficiente pentru a atinge obiectivele globale pe termen lung.