Au trecut sărbătorile, încep restricțiile. Ce cred oamenii

După aproape doi ani de când a ajuns în țara noastră, și la aproape un an de la debutul campaniei de vaccinare, pandemia de COVID-19 încă nu dă semne că ar bate în retragere. Dimpotrivă, apar tot felul de tulpini, iar autoritățile impun restricții peste restricții.   

„Trebuie să facem lecții, trebuie să ieșim la lucru, deja imunitate este la toți. Dacă ne suceau mințile la începutul anului 2020, fiindcă nu era vaccinare, nu era nimic, acum să stăm acasă? Cred că vom ajunge ca în 90, sub tancuri, ca să ne dea voie să lucrăm, nu pentru limbă sau altceva.”

„Așa este de exagerat totul și se dramatizează această situație, avem probleme mai importante, economia, industria, uitați-vă ce se face la noi. Suntem invadați de mărfuri străine, nu avem nimic al nostru, asta e normal? Am putea să ne alimentăm singuri, să facem o haină a noastră, nu să importăm din Turcia și China, avem studii, nu mai suntem în epoca de piatră.”

 

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco a afirmat în cadrul unei conferințe de presă că Republica Moldova ar putea ajunge și la 10.000 de infectări, zilnic. Însă pe unii cetățeni aceste cifre nu-i înspăimântă deloc.

„Nu are de unde să știe ministrul sănătății câte infectări vor fi, chiar nu are de unde să știe.”

„Eu cred doar în Dumnezeu, doar el poate știe că vor fi zece, cincisprezece  sau un om, mai mult nu poate decide nimeni.”

 

Mulți cred că cei de la conducere ne sperie cu statistici sumbre, ca să uităm de scumpirile în lanț.

„Foarte slab lucrează ministrul sănătății, cea mai slabă din guvernul Gavriliță. Nu vreau să o supăr, dar ea lucrează cel mai slab.”

„Ei ne dau aceste cifre pentru că nu avem economie, nu avem pe ce trăi, trebuie să ne plătească pensii și salarii.”

 

Prezentarea certificatului de vaccinare la intrarea în centrele comerciale este obligatorie și la noi, ca în toată Europa.

„Oamenii se opun pentru că au nevoie de libertate, dar ei ar trebui să înțeleagă că trebuie puțină răbdare ca să revenim la normalitate și deja vom fi si noi liberi. Noi trebuie să ajutăm ca să trecem peste aceste momente neplăcute pentru toți.”

„După cum mă duc eu la centrele comerciale cu un salariu de 2800, nu mă afectează, eu merg să-mi cumpăr de mâncare, achit apartamentul și atât.”

„Consider că sunt necesare, ținând cont de atitudinea persoanelor la moment.”

„Asta e o nouă provocare, cum a fost și prima dată, înseamnă că cineva se îmbogățește.”

 

În situația creată, oamenii nemulțumiți zic că cei de la guvernare trebuie să-și asume starea de lucruri și să identifice soluții eficiente.  

 „Cine îi educă? Cine îi îmbracă? Cine îi trezește? Pe el trebuie de întrebat, nu e Maia Sandu președinte și Vladimir Voronin prim-ministru. Sunt părinții și buneii lor care ne conduc!”

 

În urma deciziilor luate de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică, în următoarele două săptămâni școlile trec la învățământul online. Totodată, sunt interzise evenimentele private de orice fel.