Au schimbat viața de oraș pe cea de la sat, iar de curând au deschis o ”Casă Rurală” pentru turiști

Pe un drum de țară, în inima satului Cobani, stă pitită ”Casa rurală, Catinca”. Locuința e în aceleași culori pe care au obișnuit bunicii noștri să le folosească – alb și albastru ca cerul. Aceste nuanțe atât de comune, parcă vor să ne transmită același mesaj, din generație în generație – ”Veșnicia s-a născut la sat”. Probabil de această ”voce” nostalgică au fost atrași în acest infinit rural, soții Zama, – Lilia și Victor. În urmă cu șase ani, cei doi au luat decizia să părăsească aglomerația capitalei și să se mute cu traiul în satul Cobani, din raionul Glodeni.

Aici e baștina lui Victor, iar Lilia a reușit să se încadreze de minune în peisajul rural. Povestea lor a început cu dorința de a face schimbări, atât în viața personală, cât și a băștinașilor din Cobani. Sau cel puțin aceasta spun ei, că au misiunea de a ajuta populația nevoiașă din sat, oferind servicii în cadrul Asociației Obștești pe care o gestionează:

Noi am lucrat în același domeniu în Chișinău și am ajuns la etapa în care am considerat că experiența și cunoștințele acumulate, le putem folosi aici. Satul nu este cea mai atractivă destinație și mulți pleacă, dar noi ne-am gândit că dacă toți pleacă, atunci cine rămâne?”  

Ideea de a se muta la țară a venit la pachet cu mai multe întrebări și temeri. Cea mai mare frică era legată de sistemul de învățământ și serviciile medicale. Totuși, când au cântărit lucrurile, au concluzionat că educația poate fi obținută în familie sau prin muncă individuală.

Aceste lucruri pot fi recuperate, dar pe lângă aceste neajunsuri, traiul la sat are o mulțime de beneficii. Viața la țară este liniștită și mai sănătoasă pentru creșterea copiilor. Poate este mai mult de lucru pentru a îngriji casa, dar toate le faci din plăcere”.

În cei șase ani au reușit și au pus pe roate asociația, iar de anul trecut au înțeles că vor să împărtășească și cu alții liniștea satului. Așa că au cumpărat o căsuță bătrânească din mahala, au renovat-o și au transformat-o într-o bijuterie de casă autentică, care e numai bună pentru odihnă.

 

Cei doi soți vor să participe la procesul de dezvoltare a ramurii agro-rurale din Republica Moldova: ”Odată cu apariția GAL-ului din regiune și setarea principalului său obiectiv de a dezvolta turismului în zonă, am considerat că e binevenit să deschidem o locație autentică. Noi o numim ”Casă Rurală” sau ”Casă de Oaspeți„ ea nu este pensiune, în sensul ei juridic. Este o casă mică, unde poate încăpea o familii să-și petreacă un weekend în liniște, să poată explora zona, care este una destul de atractivă. Aici este ”Stânca Mare” de la Cobani, un lanț de recife și există o carieră de piatră, ”Moara Domnească”, ”Peștera Butești”, care e foarte aproape și se poate ajunge acolo pe biciclete”

Chiar dacă întrunește toate condițiile de a deveni un loc turistic atractiv, proprietara casei își face griji din cauza infrastructurii ”În tot timpul ne-am întrebat cum o să ajungă oaspeții aici? Distanța este destul de mare de la Chișinău până la noi. Ne dăm seama că nu este cel mai confortabil și nici cel mai aproape de Chișinău, dar tare sperăm că emoțiile obținute în casa noastră, vor atenua disconfortul. Drmurile sunt o problemă pentru călători. Dar pentru noi, cei care dezvoltăm asemenea proiecte, o provocare financiară mare este lipsa unei infrastructuri dezvoltate – apă și canalizare. Noi avem apă, există un apeduct în sat, dar cu părere de rău, canalizare nu există și atunci toate cheltuielile au fost făcute din banii noștri. Nu știu, poate cu timpul se va rezolva această problemă și oaspeții vor avea acces la noi mult mai ușor.”

De când s-au mutat la țară, au crescut o gospodărie și și-au încercat puterile în mai multe ramuri, iar una dintre ele este albinăritul. Toată familia este implicată în procesul apicol, dar cea mai mare responsabilitatea în comunicarea cu albinele o are, Victor.  Totuși, când e vremea de a aduna roada, se implică toată lumea, inclusiv cei trei copii.

Familia Zama este activă în comunitate și cu siguranță toată lumea îi cunoaște pentru ospitalitatea, dar și deschiderea pe care o au pentru a se dezvolta. Victor și Lilia încearcă să aducă în satul lor un suflu nou, contemporan. Ceea ce au reușit să facă și în ograda casei rurale. Deși pereții și culorile locuinței vorbesc de o epocă trecută, ograda are un spirit ștrengăresc, tineresc. Parcă te provoacă să petreci cât mai mult timp în aer liber. Iar când obosești de joacă și plimbări cu bicicleta, foișorul din curte, îți face din ochi. Acolo poți savura cel mai fierbinte ceai, chiar în sânul naturii.

E o construcție din lemn, care respiră odată cu tine și care a fost construită datorită finanțării din partea FARM. Familia Zama au reușit să obțină suma de 42 000 de lei în cadrul proiectului UE. Bani pe care i-au folosit în realizarea unui vis.

Cred că asemenea inițiative sunt binevenite, chiar dacă valoric, par a nu fi foarte mari, când e vorba de afaceri mici, e un ajutor considerabil. În procesul de obținere a finanțării, un singur aspect a fost mai complicat – cel legat de contabilitate. Eu sunt din domeniu și am știut cum să fac față, dar a e destul de provocator atunci când trebuie să propui trei oferte a produselor, așa a fost la noi când am cumpărat bicicletele. A fost o întreagă aventură, noi doar nu avem așa de mulți producători de biciclete în țară.”

Pentru că au reușit să se încadreze într-un buget mai mic decât era inițial prevăzut pentru construcția foișorului, tinerii au investit o parte din bani pe biciclete și alte echipamente necesare.

Chiar dacă sunt la început de cale, familia de la Cobani vrea să contribuie la dezvoltarea domeniului agro-rural. Lilia spune că uneori este greu să reziști, pentru că sunt multe provocări, dar dacă ai răbdare și crezi în ceea ce faci, neapărat trebuie se mergi mai departe.

Cel mai important este să existe entuziasm, doar așa poți să schimbi orice. Și dacă-ți pui drept scop să faci o schimbare spre binele comunității, dar nu-ți alegi prioritatea de a face din start bani, vei reuși să aduni și rezultate. Timpul va arăta că lucrurile făcute cu plăcere, aduc și bani. Ei vor veni, cu siguranță. Și este important să fii determinat. Determinarea te pune în mișcare. Dacă ești determinat, poți merge înainte, chiar dacă nu e cel mai ușor. Și dacă vrei să dezvolți o afacere, un serviciu, atunci trebuie să înveți să comunici eficient. Să creezi legături și să sporești încrederea celor din jur.

Lilia și Victor sunt beneficiarii concursului organizat de GAL „Stâncile Prutului”, în cadrul proiectului UE „Implicarea societății civile în îmbunătățirea proceselor de dezvoltare rurală și promovarea unor modele eficiente pentru dezvoltarea locală durabilă”, implementat de FARM. Ei au obținut suma de 42 000 de lei de la FARM, iar contribuția personală a fost de 30 000 de lei.