„Au Gust”, simbioza dintre agricultură și cultură

Târgurile agricole care se organizează în țara noastră vin să faciliteze și să consolideze relația dintre fermieri și consumatori.

Festivalul Strugurilor Timpurii „Au Gust” a adunat zeci de producători de miere, struguri, vin, dar și artizani din toată țara.

Parascovia Sava, organizator, Festivalul Strugurilor Timpurii „Au Gust”:„Este un târg preconizat producătorilor autohtoni, împreună cu un concert. Avem o expoziție a concursanților, premiați în concursurile noastre text, fotografie și video. De asemenea, avem proiecție de film Moldox cât și proiecția filmului „Grădina Sovietică”, de Dragoș Turea. De asemenea, avem o inițiere în picturi murale, cu Radu Dumbravă, care va instrui tinerii artiști care vor picta pe parcursul zilei.”

Familia Roșca a venit la târg cu struguri de viță aleasă. Secretul unei recolte bogate e același de când lumea.

„Am reușit să creștem vița de vie cu multă muncă, de muncit și iar de muncit, căci dacă nu muncești, nu ai. Strugurii ajung până la 35 lei, dar ieri am vândut cu 25 azi cu 22lei.” spune Lidia Roșca, producător agricol

Buturuga mică răstoarnă carul mare. Deseori, în cramele mici, găsim vinuri cu adevărat deosebite.

Timofei Pogor, vinificator, r. Ialoveni: „Producem vin de o calitate superioară și chiar și îl exportăm și peste hotarele țării, ne cunoaște o lume întreagă pentru vinurile noastre. Avem vinuri seci și vinuri tari.  Avem vinuri vechi în colecția cramei noastre, cel mai vechi este din 2010.”

Anul acesta este unul bun și pentru apicultori. Albinarii au reușit să strângă mai multe tipuri de miere.

Vadim Bandură, apicultor: „Putem să realizăm marfa proprie din prisaca noastră. Este un an foarte bogat față de anul trecut. După secetă, am avut roadă de unde să culegem chiar cinci tipuri de miere, începând cu rapița, cea de mai, de salcâm, de tei și de floarea soarelui.”

Iar atunci când au burta plină de bunătăți, moldovenilor le e poftă și de frumos, adică de tot ce ne face speciali. 

Iile, bentiţele sau bijuteriile colorate, cum purtau bunicile și străbunicle noastre sunt la mare căutare în ziua de azi.

„Idea de a crea bijuterii în stil tradițional a apărut din plăcerea mea față de tot ce este moldovenesc. Îmi place să mă uit la ele, să le fac, iar lumea le apreciază. Etno-stilul, stilul tradițional moldovenesc sunt culorile alb, roșu, negru, care simbolizează soarele, pământul, cerul. Lumea le apreciază foarte mult, nu doar acasă, dar și peste hotare.” spune Marina Țurcan, meșter popular

Orice obiect merită a doua viață. Astfel, o meșteriță s-a gândit să creeze accesorii din blugi purtați.

Tatiana Smirnova, meșter popular: „Eu încerc să implementez în creațiile mele elemente tradiționale, brodături sau prosoape vechi ca elemente de decor, eu fac aceste genți din pantaloni folosiți. La mine așa și se numește a doua viața a blugilor mai interesantă ca prima.”

Prima ediție a festivalului „Au Gust” a avut loc în anul 2018. Evenimentul își propune să promoveze produsele și producătorii locali, dar și valorile noastre spirituale.