Atenționare pentru cei care se pregătesc de vacanțe în Grecia

Grecia se pregăteşte pentru prima caniculă din acest an, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius şi un risc ,,foarte ridicat” de incendii, a declarat ministrul pentru crize climatice, Vassilis Kikilias, informează agerpres.ro.

Valul de căldură care va dura trei zile va ,,atinge punctul culminant miercuri şi joi”, iar ,,riscul de incendii va fi foarte mare în zone extinse din Grecia”, a indicat presei ministrul, responsabil şi cu protecţia civilă.

Serviciile meteorologice prognozează că mercurul din termometre ar putea ajunge la 42 de grade Celsius în centrul ţării, în condiţiile în care Grecia s-a confruntat deja în ultimele zile cu temperaturi foarte ridicate, în special la Atena, unde joi sunt aşteptate 38 de grade Celsius.

Kikilias le-a cerut grecilor ,,ajutorul şi atenţia pentru a proteja vieţile umane” şi natura, în condiţiile în care ţara înregistrează zilnic între 30 şi 40 de incendii de pădure, deocamdată la scară redusă.

Această ţară mediteraneană, obişnuită cu valurile de căldură, s-a confruntat în 2023 cu incendii devastatoare şi cu o caniculă de două săptămâni, de o durată fără precedent.

Circa 175 de mii de hectare de păduri şi terenuri agricole au fost distruse de flăcări în 2023 şi peste 20 de persoane au murit.

Potrivit Grupului interguvernamental de experţi privind evoluţia climei (IPCC), creşterea temperaturilor provocată de emisiile de combustibili fosili de origine umană prelungeşte sezonul incendiilor şi măreşte suprafaţa arsă.