Atenţie! Fermentarea vinului emană gaze toxice care pot fi fatale

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează cetățenii să fie foarte prudenți la procesul de fermentare a vinului.

Pentru a evita cazurile de intoxicație cu dioxid de carbon, acumulat în încăperile închise, se recomandă cetățenilor să evite intrarea în încăperile în care are loc procesul de fermentare a vinului, fără a asigura ventilarea prealabilă.

Oamenii trebuie să excludă amplasarea recipientelor cu must pentru fermentat în spații închise. Totodată, să anunțe pe cineva ca intră într-o astfel de încăpere și să verifice concentrația de oxigen din încăpere în care intră, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care lumânarea se va stinge, înseamnă că în încăperea dată nu există suficient oxigen.

De asemenea, specialiștii recomandă să nu intrați fără echipament de protecție în încăperea în care există deja o victimă, pentru că este posibil să vă intoxicați și Dumneavoastră.

În cazul în care depistați că există simptome ale intoxicației cum ar fi: dureri de cap, amețeli, somnolență, vomă, puls rapid, reflexe și judecată încetinită sau convulsii este necesar să scoateți cât mai repede persoana din zona de risc, să-i oferiți aport de aer cât mai rapid posibil și să apelați serviciul de urgență 112, deoarece această situație poate avea un final tragic cum ar fi comă sau chiar deces.