Arată-mi cum scrii și-ți voi spune cine ești

În ziua de azi, oamenii scriu probabil mai mult decât oricând. Scriem de pe telefon, la laptop și tot mai puțin de mână. Chiar dacă e și asta o măiestrie, care spune multe despre noi.

 Olivia Cucoș, reporter AGRO TV Moldova – „Oamenii de știință au stabilit șapte caracteristici principale ale scrisului de mână, după care poate fi creat profilul unui om. Acestea sunt: mărimea literelor, forma și înclinarea lor, direcția scrisului de mână, presiunea și viteza scrisului, precum și forma liniei de bază a rândurilor.”

Scriu mai tot timpul și medicii, și profesorii, și ziariștii, dar numai în cazul scriitorilor acesta este o meserie. Sau, mai degrabă, o vocație.

La Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău se păstrează manuscrisele scriitorilor noștri, între care și cele ale prozatorului Mihail Gh. Cibotaru, care a avut un destin aparte.

Acest scriitor la un moment dat și-a pierdut vederea, astfel 10 ani de zile a stat în întuneric, dar a dus o viață publică și literară activă. Cu ajutorul soției și a feciorilor a găsit o modalitate de scrie cu stiloul pe hârtie. E un lucru absolut uluitor, a scris peste 1000 de file, în acest timp au ieșit două cărți.”

Cezaria Vasilache, muzeograf, Muzeul Național de Literatură „M. Kogălniceanu”

Pentru un scriitor nu există obstacole. Dacă nu pot scrie cu mâna lor, dictează cuiva, chiar și pe un pat de spital.

Chiar și când omul practic este redus, parcă este limitat în activitatea sa poate să găsească modalități de a transpune gândurile care iau formă scrisă.”

Pe timpuri, cei care scriau frumos trăiau la mănăstiri și copiau cărțile sfinte. În ziua de azi, oamenii cu o caligrafie frumoasă sunt la fel de rari, chiar dacă acest dar nu e la fel de prețuit.

Caligrafia este un cuvânt de origine greacă care înseamnă frumos, cei ce scriau frumos aveau o carte de vizită prin caligrafia lor.”

Grafologia sau analiza scrisului de mână rămâne unul dintre cele mai exacte teste de personalitate.

Grafologia, știinţa care analizează scrisul de mână pentru a descoperi trăsăturile de caracter ale persoanelor, a existat încă de pe vremea lui Aristotel. Specialiștii grafologi, susțin că prin interpretarea scrisului de mână al unei persoane, pot fi dezvăluite peste 5.000 de tipuri de personalitate.”

Potrivit specialiștilor, scrisul de mână îmbunătățește abilitățile cognitive, în special în cazul copiilor. Scriind litere, cuvinte și propoziții, cei mici își antrenează mult mai bine creierul decât atunci când învață folosindu-se de tehnologii.

La 23 ianuarie este marcată Ziua Internațională a scrisului de mână.