Apa din râu blocată. Sute de pești, morți / FOTO

Inspectoratul pentru Protecția Mediului a sesizat Procuratura Generală pentru a identifica persoanele vinovate de pierderea în masă a peștelui și a altor hidrobionți în râul Răut.

Motivul ar fi funcționarea barajul Hidrocentralei din satul Pistruieni, r-nul Telenești, fapt ce a dus la secarea completă a apei din râul Răut.

În urma unei sesizări înregistrate la Inspectoratul pentru Protecția Mediului, cu privire la peirea în masă a peștelui și a altor hidrobionți în râul Răut, Direcția Control Resurse Cinegetice și Piscicole din cadrul Inspectoratului pentru Protecţia a inspectat râul Răut, sectorul dintre satul Pistruieni r-nul Telenești și în aval până la satul Căzănești r-nul Telenești.

La faţa locului s-a constatat peirea în masă a peștelui și a altor hidrobionți în râul Răut în aval de Hidrocentrala funcțională amplasată pe terenul satului Pistruieni, r-nul Telenești.

Astfel, în râul Răut sectorul în aval de barajul Hidrocentralei din satul Pistruieni, r-nul Telenești și pînă la satul Căzănești r-nul Telenești au fost numărați și identificați pește și alți hidrobionți morți:

  1. Caras argintiu(Carassius gibelio) – 698 exemplare;
  2. Babușcă (Rutilus rutilus) – 4 exemplare;
  3. Boarță (Rhodevs amarus) – 48 exemplare;
  4. Obleț (Alburnus alburnus) – 56 exemplare;
  5. Murgoi bălțat (Psevdorasbora parva) – 16 exemplare;
  6. Scoica de lac (Anodonta cygnea) – 37 exemplare;
  7. Melc de apă (Lymnaea stagnalis) – 6 exemplare.

În urma cercetării  pe faptul peirii în masă a peștelui și a altor hidrobionți a fost încheiat un proces-verbal de cercetare la fața locului, în cadrul căruia au fost fixate toate cele constatate.

Astfel, în conformitate cu prevederile legislației privind fondul piscicol, pescuitul şi piscicultura, prejudiciul constituie 1053000 lei. Totodată, au fost audiați mai mulți martori pe faptul peirii în masă a peștelui și a altor hidrobionți în râu, din declarațiile cărora rezultă că peirea în masă a peștelui și a altor hidrobionți este din cauza blocajului intenționat a fluxului de apă din râul Răut de către factorii de decizie a Hidrocentralei din satul Pistruieni, fapt ce a adus la secarea completă a apei din râul Răut, mai mult de două ore pe sectorul în aval de barajul Hîdrocentralei din satul Pistruieni, și până în satul Căzănești.

Deasemenea, de la martorii oculari au fost ridicate și anexate la materialele în cauză fotografii care demonstrează faptul că apa râului Răut era secată complet. Materialele au fost expediate către Procuratura Generală, pentru a identifica persoanele vinovate de peirea în masă a peștelui și a altor hidrobionți în râul Răut, cu urmări ireparabile şi atragerea lor la răspundere în conformitate cu legislaţia în vigoare a Republicii Moldova.