Anul 2021, record pentru porumbul semincer – patru tone la hectar

Pentru prima dată din 2000 încoace, în Republica Moldova, anul acesta s-au recoltat câte patru tone de porumb semincer per hectar, a declarat directorul executiv al Stațiunii Tehnologico-Experimentale „Pașcani”, Alexandru Erhan. Potrivit lui, această cantitate este un record pentru țara noastră, iar recolta se datorează condițiilor climaterice favorabile.

Alexandru Erhan, director executiv, Stațiunea Tehnologico-Experimentală „Pașcani”

„Totuși, elementul principal în toată tehnologia noastră, până la urmă, este umiditatea. Și în acest an, într-adevăr, am avut destulă umiditate în perioada de vegetație a culturilor.”

 Stațiunea Tehnologico-Experimentală „Pașcani”, în colaborare cu Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”, cultivă porumb semincer din anul 1980.

Dacă în anii precedenți, de pe un hectar se recolta 1-2 tone, anul acesta, s-a înregistrat o recoltă dublă și o de calitate înaltă.

 „Am crescut hibrizi autohtoni de o productivitate foarte bună. În primul rând, hibrizii sunt nu mai slabi și nu mai puțini productivi decât hibrizii străini.  La comisia de stat, unde se testează toți hibrizii, de la toate firmele și toți cei mai performanți hibrizi care se aduc în Moldova, pe primele zece locuri sunt hibrizii din Porumbeni.”

Alexandru Erhan susține că Republica Moldova deja este aprovizionată cu semințe de porumb pentru anul viitor.

 „Pentru necesitățile țării, noi o să fim aprovizionați, pentru că noi în ultimii ani dețineam cam 40 % din necesitatea de semințe pentru Republica Moldova, dar nu vindeam toată cantitatea, deci, am avut și rezerve.”

În acest an, recoltarea porumbului semincer a început în prima decadă a lunii Octombrie, când umiditatea era de 28%. Adică, cu o lună mai târziu decât de obicei. După recoltare, porumbul în știulete urmează un proces tehnologic până ajunge la o umiditate conform standardelor, de 12,5%.

 „Noi porumbul îl aducem, mai apoi dus la linia de sortare, iar mai apoi în uscătorie. Acolo se pot usca de la 160 până la 200 de tone o dată. Acolo se usucă până la 12,5%, pe urmă se face batozarea și curățirea primară, și apoi porumbul este depozitat.”

Stațiunea Tehnologico-Experimentală „Pașcani” preconizează să aibă în vânzare pentru anul viitor peste 1000 de tone de porumb semincer, cu diferite tipuri de hibrizi.