Antreprenoarea Lilia DOROFEI: investițiile inteligente aduc profit

Agricultura în Republica Moldova poate fi profitabilă, dacă te informezi corect atunci când îți dorești să dezvolți o afacere -, ca apoi, să investești inteligent. Asta știe deja Lilia Dorofei din satul Căzănești, raionul Telenești, care împreună cu soțul muncesc pentru a obține rezultate.

„La început am plantat pepene verde și porumb pe o suprafață de 65 de ari. Am început de la 65 de ari, ceea ce ea revenit soțului cota valorică, cota de pământ din colhoz, după aceea ne-am extins. Ne place, suntem mulțumiți, sunt și plusuri și minusuri, dar merge.”

Soții Dorofei au început afacerea de la o suprafață mică, dar cu timpul au înțeles că munca în agricultură îți aduce plăcere și chiar un venit stabil pentru familie.

„La început a fost puțin pentru necesitățile familiei. Dar cu timpul am văzut că odată cu creșterea familiei, necesitățile cresc și de la asta s-au început primii pași. Am cumpărat o cotă, încă una, a intrat în gust, a devenit o deprindere și am ajuns la 150 de hectare. Am tins pentru mai mult, dar până la urmă nu știi până unde e mult. Pofta vine mâncând, ai un pic, dar dorești mai mult.”

Antreprenoarea se bucură de rezultatele muncii lor, mai ales că și copiii le-au urmat exemplu.

„Mă mândresc că am tehnică, mă mândresc că avem un depozit, mă mândresc că avem terenuri frumoase și îngrijite. Mă mândresc că sunt copiii lângă mine și nu sunt plecați peste hotare, încercăm de la o zi la alta să-i atragem în afacerea noastră și să le cultivăm dragostea față de pământ, baștină, față de oamenii din jur și față de ceea ce facem noi împreună cu soțul.”

Cu timpul și-au dorit să dezvolte afacerea. Având ambiții antreprenoriale mari, au avut nevoie și de bani în plus. Astfel, au studiat atent piața bancară.

„Ceea ce m-a frapat foarte mult la FinComBank și mi-a fost foarte ușor cu ei să lucrez, sunt rapizi, am apelat la ei și în două zile s-a hotărât problema. Îmi place procentul cu care ei ne deservesc. Și îmi place că ei sunt concreți, nu te induc în eroare, nu te țin mult timp, nu te lungesc.”

Mulți ar fi ales să plece în situația creată din țară. Acești fermierii au rămas acasă și au crezut că pot să aibă succes.

„Pământul bogat nu te face, dar nu te lasă să mori de foame. Nu-s dezamăgită în pământ, nu-s dezamăgită în Moldova și nu cred că undeva peste hotare e mai bine ca la tine acasă. Totuși acasă e ca acasă, merită să fii aici. E greu, foarte greu, dar nu-i nicăieri ușor.”

Vă invităm să urmăriţi campania #FinComBusiness – preţuim oameni, încurajăm afaceri şi poveştile de succes ale antreprenorilor pe pagina #FinComBusiness.