ANSA fortifică capacitățile de testare a laboratoarelor

În scopul asigurării, de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, a unui control eficient al organismelor modificate genetic, începând cu 2 ianuarie 2023,  laboratorul  Biologie moleculara al I.P. „Laboratorul central fitosanitar” din subordinea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, își extinde capacitatea de testare a organismelor modificate genetic, conform listei de mai jos:

Lista produselor modificate genetic după FAO testate în Laboratorul central fitosanitar

Material semincer, material săditor, Materie primă pentru producerea alimentelor sau furajelor

Limita admisibilă de OMG 0,3% (0.1% din 2024)

Produse procesate

Limita admisibilă 0,9% OMG

Soia

Boabe de soia

 

Tofu de soia, sos de soia, făină de soia, lactate ce conțin soia (brânzeturi, lapte, lapte praf pentru nou-născuți, margarină, unt), lecitina de soia, proteină de soia, cereale ce conțin soia, ciocolate ce conțin soia, proteina de soia, biscuiți etc. Șrot de soia
Porumb

Boabe de porumb

 

Porumb conservat, biscuiți de porumb, faină de porumb, cereale de porumb (gris, floricele, fulgi), pesmeți, malai, porumb dulce, snacks-uri sărate (chipsurile de tortilla sau nachos), sirop de porumb (se găsește în dulciuri, deserturi), produse de patiserie, rondele de porumb etc.  Șrot de porumb
Rapița

Semințe de rapiță

Turte de rapiță furajere, ulei de rapiță etc.
Grâu

Boabe de grâu

Tărâță de grâu, făină de grâu, gluten de grâu furajer, cereale din grâu (griș etc.), biscuiți etc.
Orez

Boabe de orez

Orez pasat, făină de orez, fulgi de orez, rondele de orez etc.
Lucerna

Semințe de lucernă

Lucernă deshidratată (peleți de lucernă, baloți de lucernă) etc.
Bumbac

Semințe de bumbac

Prăjitură cu semințe de bumbac, făină din semințe de bumbac,

ulei din semințe de bumbac (presat la rece și nefiltrat) etc.

In

Semințe de in

Ulei, produse de patiserie ce conțin semințe de in etc.
Vânătă

Semințe de vânătă

Produse procesate ce conțin vânătă,

Conserva din vânătă, vânătă congelată etc.

Ardei dulce

Semințe de ardei dulce

Ardei dulce măcinat, conserve etc.
Prun

Lăstari de prun

Prune uscate, congelate, gem de prune conservate, piure, terci de ovăz cu prune, prune în ciocolată etc.
Cartof

Tuberculi de cartof

Produse ce conțin cartofi (fulgi, cipsuri), amidon etc.
Fasole

Păstăi de fasole

Conserve cu fasole, fasole congelate etc.
Tomate

Semințe de tomate

Produse procesate ce conțin tomate,

conserve ce conțin tomate (pastă de tomate), ketchup etc.

Sfecla de zahar, Rădăcina proaspăta

Frunze de sfeclă de zahar

Pulpă uscată, rădăcina proaspăta etc.

 

Trestie de zahar

Lăstari de trestie de zahăr

Zahar brun, melasa din trestie de zahar etc.
Eucalipt

Lăstari de eucalipt

Ulei de eucalipt etc.
Șofran

Semințe de șofran

Condimente ce conțin șofran etc.
Trandafir

Lăstari de trandafir

Ulei esențial, apa de trandafir, ceai de trandafiri, dulceața etc.
Papaya

Semințe de papaya

Pulbere de papaya, fruct de papaya uscat, piure etc.
Măr

Fructe de mar

Lăstari de măr

Sucuri de mar, piure, patiserie cu mere etc.

Testarea se efectuează prin metoda RealTime PCR Multiplex pentru următoarele elemente transgenice:

-P35s, tNOS, FMV, BAR, NPTII,PAT, CTP2 : CP4 EPSPS

Detaliile privind prestarea serviciilor pot fi obținute la sediul instituției (str. Meşterul Manole, 4), precum și la numerele de telefon: (022) 47 17 13 sau 060155110.