ANSA ATENȚIONEAZĂ! Alimentele cu un pericol pentru consumator

Având în vedere condițiile meteo care prevăd pentru perioada următoare temperaturi caniculare, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) reamintește consumatorilor și vine cu unele sfaturi şi recomandări pentru protejarea împotriva riscului de a cumpăra şi consuma produse alimentare în această perioadă.

 

Soarele, canicula şi alimentele perisabile reprezintă una dintre cele mai periculoase combinații în sezonul cald. Băuturile şi mâncarea alterate, alături de fructele şi legumele insuficient spălate pot provoca infecții toxice alimentare ale căror simptome se fac simțite la câteva ore de la consum.

 

Cele mai periculoase alimente asociate, în special vera, sunt carnea, mezelurile, ouăle, lactatele, peștele. Sub acțiunea arșiței şi a umezelii specifice acestui sezon, se creează mediul perfect pentru înmulțirea unor microorganisme periculoase, precum bacterii, virusuri, paraziți.

 

Pentru a evita situațiile în care, pot fi achiziționate produse neconforme, care pot pune în pericol sănătatea şi chiar viața dvs, ANSA recomandă consumatorilor să fie atenți la câteva aspecte:

 

  • achiziționarea produselor alimentare din locuri autorizate în conformitate cu legislația din domeniu;
  • existenta şi funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse produsele alimentare;
  • citiți cu atenție eticheta produselor pentru a vă informa privitor la calitatea şi compoziția produsului;
  • informația de pe etichetă trebuie să cuprindă: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, cantitatea netă sau volumul de produs, data durabilității minimale sau data limită de consum, ţara de origine, condițiile speciale de păstrare şi/sau condițiile de utilizare, instrucțiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar.
  • integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportării, depozitării şi a comercializării. Ambalajul trebuie să fie curat, nedeteriorat, să nu prezinte semne de bombaj;
  • fiți atenți la igiena personalului care vă deservește şi la condițiile sanitare de comercializare a alimentelor.
  • verificați senzorial calitatea produselor alimentare pe care intenționați să le procurați (culoare, miros, aspect, gust etc.).
  • după procurare, păstrați produsele conform indicațiilor înscrise de producător pe ambalajul produsului (temperatura de păstrare, umiditatea etc.);
  • transportarea produselor alimentare în perioada respectivă trebuie să fie în cel mai scurt timp posibil;
  • în cazul constatării unor nereguli să depună reclamațiile respective în conformitate cu legislația în vigoare