Aneta Ganenco: ”Creșterea prețurilor la combustibil generează scumpirea produsului finit”

Sectorul de producere a pomușoarelor rămâne un sector atractiv cu o creștere semnificativă în țara noastră. În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 4 mii de hectare de plantații de pomușoare comparativ cu 1000 de hectare în 2017. Paralel cu culturile tradiționale cum ar fi murul, căpșunul și zmeurul, apar și alte noi cum ar fi cătina albă, goji, tayberry, ioșta, aronia neagră. Președinta Asociației „Pomușoarele Moldovei”, Aneta Ganenco ne-a comunicat că sectorul baciferelor are un potențial mare de dezvoltare, însă producătorii de pomușoare sunt afectați ca și ceilalți de scumpirea combustibilului și de criza energetică.

Totodată, potrivit președintei Asociației „Pomușoarele Moldovei”, mai există și alte probleme care afectează sectorul baciferelor de câțiva ani.

”Creșterea prețurilor la combustibil, în special pentru cei care prelucrează suprafețele de teren utilizând combine și alte utilaje, este o lovitură dură, financiar se simte mult și în sectorul nostru. Și toate aceste scumpiri influențează sinecostul produsului, fapt ce generează scumpirea produsului finit. Iar în cazul producătorilor care au sere cu încălzire, în general este dificil, numai că la noi în țară, numărul serelor încălzite este nesemnificativ, mai mulți producători prefer tunelurile care nu necesită încălzire.Dar o altă problemă care ne afectează foarte mult de câțiva ani este criza forței de muncă. Pot să vă spun că livezile încep a fi curățite de acum din luna octombrie, pentru că dacă producătorul are 50 de hectare, 2 muncitori vor reuși să finiseze procesul până la primăvară, însă de regulă această procedură se făcea repede primăvara, în decurs de maxim 2 săptămâni și imediat se stropea livada. Acum însă nu poți începe stropirea cu tractorul pe porțiuni, este dificil. Dar așa se întrerup niște procese tehnologice, migrația crește continuu, sunt sate care s-au mutat aproape în întregime în Italia sau în alte țări. De exemplu, satul meu Cuizăuca are strânsă legătură cu Belgia, există deja și microbuz care transportă sătenii încolo, coletele sunt transportate regulat în această destinație” a explicat Aneta Ganenco.

Referitor la cantitatea și calitatea pomușoarelor recoltate în acest an, președinta Asociației „Pomușoarele Moldovei” a menționat că nimic nu se pierde, producătorii valorifică toate pomușoarele.

”Roadă a fost în acest an destul de bună.Comparativ cu anul trecut când a fost secetă, anul acesta când am avut atâtea ploi, producătorii au trebuit să ia măsuri ca pomușoarele să nu fie afectate de mucegai, din acest motiv se prefer tot mai mult plantațiile protejate, atât la mur, cât și la zmeur. Cantitativ au fost anumite pierderi din cauza umezelii, dar per total producătorii au obținut recolte bogate. Producătorii care nu pot valorifica pomușoarele în formă proaspătă, o procesează și fac niște băuturi după rețete rustice, pe care le comercializează în piețele agroalimentare. Marfa este licențiată, poate fi vândută oficial. Personal am încercat să găsesc în legislația noastră dacă avem voie sau nu să vindem aceste băuturi, nu mi-a reușit să identific un punct concret, deși vânzarea băuturilor respective se întâmplă de ceva timp. Pe timpul pandemiei, mulți producători au trecut la vânzarea online, unde comercializează și aceste băuturi” a menționat Aneta Ganenco.

Sursa: agroexpert.md