Amenzi de până la 9000 de lei pentru arderea frunzelor

Arderea resturilor vegetale este interzisă prin lege, deoarece poate dăuna grav atât solului, cât și mediului înconjurător. Totodată, afectează sănătatea oamenilor. Cel mai des, în această perioadă, cetățenii dau foc la frunze, iar fumul emanat este toxic, spun specialiștii. Gospodarii însă spun că au renunțat demult la arderea frunzelor, aceștia le folosesc în calitate de compost pentru a avea o recoltă bogată la anul viitor. Totuși, sunt și cei care nu respectă regulile impuse de autorități.

În satul Bâc, din Municipiul Chișinău, mai mulți gospodari folosesc inteligent frunzele și resturile vegetale din grădină și curte. Printre ei sunt și soții Nicolae și Maria Apostol. De mai bine de 20 de ani, au ales să nu dea foc la resturile vegetale, ci să le strângă, adunând astfel zeci de kilograme de compost.

După ce le-au strâns, le duc într-un colț al grădinii, unde le lasă să se descompună. La primăvară, vor avea un îngrășământ natural pentru toate tipurile de culturi.

NICOLAE APOSTOL, locuitor, s. Bâc: ”Le strângem pe toate, le punem într-un colț. Nu dăm foc deloc. Aceasta este toată procedura. La cartof punem, în seră. Noi în afară de frunze. Noi mai luăm și de la iepuri îngrășământ, de la găini și de la rațe. 100% efect este. În fiecare an facem așa facem. Ecologia trebuie să fie pentru societate.” 

Și alți locuitori ai satului Bâc, de câțiva ani, nu mai dau foc la resturile vegetale, ci aleg mai bine să nu polueze mediul și au grijă de sănătatea lor.

Îngrășământ pentru pământ facem. În nici într-un caz nu le dăm foc. Niciodată nu le-am dat foc. Asta ar fi o prostie. Tot măturăm din ogradă de la găini de la animale plus și aceste frunze și facem un îngrășământ superb.”

„Avem trei sere și punem afară îngrășământ. Dar oamenii care nu înțeleg și dau foc. Fumul e toxic, asta e problema.” 

”Dar pentru ce să le dăm foc, dacă asta e îngrășământ. Reporter: Cât de benefic este pentru sol? Le punem acum iarna și la primăvara le dăm în pământ.”

Potrivit Inspectoratului pentru Protecția Mediului, arderea resturilor vegetale în spațiu deschis crează consecințe grave. Substanțele nocive din arderea frunzelor se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, iar în consecință, sunt emanate diferite gaze toxice.

MAXIM BRUMA, Inspector principal, Direcția control gestionare deșeuri, IPM:  „Prin arderea frunzelor se poluează atât mediul înconjurător, atât aerul și se aduce un mic impediment. În funcție de ce cantitate de frunze sunt arse și la stratul de sol fertil care este la suprafața pământului. Orice ardere are un impact negativ asupra solului.”

Specialiștii afirmă că substanţele chimice eliminate în urma incinerării frunzelor, chiar şi în cantităţi mici, pot cauza intoxicaţii ale căilor respiratorii, afecţiuni ale sistemului nervos central sau ale mucoasei ochiului.

MAXIM BRUMA, Inspector principal, Direcția control gestionare deșeuri, IPM: „Persoanele care au boli respiratorii tot sunt afectate. De la fumul dens care este emanat în timpul arderii frunzelor.”

Potrivit Inspectoratului pentru Protecția Mediului, de la începutul anului, în toată țara au fost aplicate 40 de amenzi persoanelor care au dau dat foc la resturile vegetale în câmp. Cei care vor arde frunzele sau alte resturi vegetale, vor achita penalități conform Codului Contravențional, de la 600 până la 1200 lei pentru persoanele fizice, iar pentru cele juridice – până la 9000 de lei.