Albinăritul nu mai este profitabil?

2020 a fost un an greu pentru apicultori. Unii au avut pierderi enorme, s-a strâns foarte puțină miere, în special de salcâm. Pe lângă temperaturi nefavorabile și secetă, unii antreprenori nu au efectuat corect anumite lucrări.

Crescătorii de albine speră că 2021 va fi mai bun. Însă e prea devreme să ne bucurăm.

 

ION MAXIM, președinte, Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova:

Am informații din teritoriu – unii apicultori au pierdut și 50, și 60% din numărul de familii de albine. Ei acum sunt disperați, mulți leapădă îndeletnicirea de apicultor. Au început să apară pe site-urile de vânzări că se vând stupine, vând albinele care le-au mai rămas.

Ion Maxim e de părere că acest lucru ar trebui să-i alarmeze și pe guvernanți, însă, deocamdată nu i-a ajutat nimeni.

ION MAXIM:

Din luna iunie, am făcut apel către președinție, către Parlament, către Minister, totuși să fim ajutați și noi. Au zis că nu sunt bani prima dată, a doua oară  ne-au spus că dacă se vor găsi bani, ne vor ajuta și până la urmă au găsit un șiretlic, ne-au zis: „Păi voi nu aveți registru de numerotație a stupinelor”.

Din același motiv, apicultorii nu au fost incluși nici în regulamentul privind plățile directe per cap de animal.

Între timp, albinarii au început pregătirile de primăvară pentru culesul de salcâm, și asta fiindcă  sunt necesare 40 de zile pentru a obține o primă serie de albine culegătoare.

În mod normal, când temperaturile cresc, are loc zborul de curățire. Urmează și o serie de lucrări.

 

VALENTINA VÎHRIST, apicultor:

Atunci când ai mers în stupină și ai văzut zborul de curățire, ai văzut că este cald afară și îți poți permite, cu siguranță nu vei umbla în cuib, dar vei ridica și vei vedea rezerva de hrană, unde este poziționat deja cuibul.

În februarie-martie s-au aplicat turte proteice. Periodic, apicultorul suplinește rezerva de hrană.

 VALENTINA VÎHRIST:

Când se va încălzi deja, probabil unii vor aplica sirop, unii nu. Asta ține de apicultor.

ION MAXIM, președinte ANARM:

Dacă așteptăm zilele astea să se încălzească mai bine, trebuie să dezinfectăm stupii. Fiecare apicultor ar trebui să aibă 10-15 stupi de rezervă și mută familia. Stupii care au iernat, îi dezinfectează.

 

Potrivit calendarului apicultorului, în aprilie se continuă lucrările de verificare amănunţită a fiecărei familii de albine (revizia de fond), dacă acestea nu s-au realizat anterior şi se notează toate stările anormale care există. Revizia de fond se face în zilele călduroase, cu +20ºC, și fără vânt.

În fiecare luni și miercuri, la 19:30, emisiunea Actualitatea LA RAPORT cu Mihaela Rudenco aduce în vizor principalele evenimente din țară informându-vă rapid și echidistant.